​Βήμα δεν κάνει πίσω η Τουρκία στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ. Τι και αν ο Έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος ζήτησε από την γείτονα χώρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν θέλει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δι��μήνυσε ότι, για να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει η Λευκωσία να παγώσει τις έρευνες για τον εντοπισμό αερίου.

Μιλώντας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», λίγο πριν από το «στρατηγικό», όπως το χαρακτήρισε, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας -που συγκαλείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, ο κ.Τσαβούσογλου εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι στις εντατικές διαβουλεύσεις με την Ελλάδα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχισθούν και το επόμενο διήμερο, θα βρεθεί σύντομα κοινά αποδεκτή λύση.

«Είμαστε έτοιμοι για το Ανώτατο Συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Για μας έχει φυσικά ουσιαστική σημασία, αλλά θα έλεγα και συμβολική…. Πριν από λίγες ημέρες, υποδέχθηκα με πολλή χαρά στην Άγκ��ρα τον καλό φίλο και ομόλογό μου, Ευάγγελο, με τον οποίο εργασθήκαμε πολύ, για να προετοιμάσουμε αυτή τη σημαντική συνάντηση στην Αθήνα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός αποκαλύπτοντας πως στο Συμβούλιο θα συζητηθούν πολλά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως και το Κυπριακό.

Ο κ.Τσαβούσογλου εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια να επιστρέψουν Τουρκία και Κύπρος στις συνομιλίες, περιγράφοντας ως «πολύ θετική τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως μητέρας πατρίδας και εγγυήτριας δύναμης»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε παράλληλα και περαστικά στον «προσωπικό του φίλο», όπως χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη, ο οποίος την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκε σε διορθ��τική χειρουργική επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας στη Νέα Υόρκη.

«Ο Αναστασιάδης είναι προσωπικός μου φίλος και, με την ευκαιρία, του εύχομαι ταχεία ανάρρωση, να είναι υγιής και να επιστρέψει στις συνομιλίες σύντομα» είπε ο Τούρκος υπουργός, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί γρήγορα.«Αυτό είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να το χάσουμε...» πρόσθεσε.