Έξαλλος με τις ΗΠΑ έγινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη των χωρών που συγκροτούν τη συμμαχία κατά του I.S.I.S, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στα Σκόπια.

Καθότι ο κ. Βενιζέλος δεν μετείχε στην παραπάνω Σύνοδο, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, κ. Μ. Διάμεση.

Ο λόγος της μη αυτοπρόσωπης συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών ήταν το γεγονός ότι -παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν- οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ, ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η ΠΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία.

Η Ελλάδα κατέθεσε σχετική δήλωση που υπενθυμίζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη χώρα αυτή με την προσωρινή της ονομασία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε σχετική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.