«Αγρίεψε» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα, στην οποία πρώτη φορά ίσως επί διακυβέρνησής του άσκησε σφοδρή κριτική, σε συνδυασμό μάλιστα με την κριτική που άσκησε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του σήμερα το βράδυ στο ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο, κατηγόρησε τους δανειστές ότι με την στάση τους και τις απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας δημιουργούν τις συνθήκες για κοινωνική αναταραχή, που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα πήγε καλύτερα από κάθε άποψη. Όλοι επιβεβαιώνουν τις μεγάλες αλλαγές και τις μεγάλες ανατροπές που γίνονται στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αλλά λίγο αργότερα πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την τρόικα ότι έκανε λάθος για το δημοσιονομικό κενό άλλες δύο φορές και ότι αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούσε, σήμερα η Ελλάδα δεν θα είχε περάσει σε δημοσιονομικό πλεόνασμα.

«Αν εμείς κάνουμε λάθος, εμείς θα πάρουμε μέτρα για το δημοσιονομικό κενό, αλλά δεν κάναμε ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι λάθος» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα που της ζητούνται, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «το να αναθεωρήσεις το πρόγραμμα των 100 δόσεων ή να αυξήσεις τον ΦΠΑ στα φάρμακα είναι συνταγή αυτοκτονίας».

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς συνέδεσε το ζήτημα της ανάκαμψης με το ενδεχόμενο εκλογών, καλώντας ουσιαστικά τους δανειστές να αναλογισθούν τις συνέπειες της στάσης τους.

«Όλοι αναρωτιούνται αν θα καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν τα καταφέρουμε, θα συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Αν δεν το καταφέρουμε, αυτό θα οδηγήσει σε εκλογές και θα αυξήσει τις πιθανότητες εκτροχιασμού ξανά» επισήμανε.

«Το ότι “δεν κάναμε τίποτα” δεν είναι δίκαιο , δεν είναι σωστό, δεν το δέχομαι. Κανείς δεν δικαιούται να υποβαθμίζει όσα πετύχαμε, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό» ανέφερε ακόμα, απευθυνόμενος στους δανειστές αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κόμμα κατηγόρησε για «άγχος» που επιδεικνύει απέναντι στο ενδεχόμενο να μην γίνουν εκλογές και να ανακάμψει η οικονομία. «Κάποιοι στην αντιπολίτευση δείχνουν μεγάλο άγχος, γιατί κα��αλαβαίνουν ότι αν περάσουμε στην επόμενη ημέρα δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σαφείς αιχμές προς την τρόικα διατύπωσε ο κ. Σαμαράς και λέγοντας ότι «ενώ η Ελλάδα απέδειξε ότι απέκτησε την αξιοπιστία της, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας φέρεται όπως 2,5 χρόνια ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν».

Την ίδια ώρα οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται μέσω e-mail και τηλεδιασκέψεων, που δεν αποκλείεται να διαρκέσουν όλη τη νύχτα, καθώς τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά ενόψει της συνόδου του Eurogroup στις 8/12/2014.