«Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση. Διαπραγματεύεσαι όταν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Όταν διακηρύττεις ότι το χρέος είναι βιώσιμο, τι διαπραγματεύεσαι;» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι, στην οποία κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» όσον αφορά τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας, προσθέτοντας πως η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της λόγω ΣΥΡΙΖΑ και πως έχει ήδη ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση: «Για την τρόικα Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Και τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι success story αλλά περίπτωση αποτυχίας και εκτίμησε ότι αν δε λυθεί το θέμα του χρέους, η χώρα δεν θα ξεφύγει από το πρόβλημα. «Οι αγορές θα είναι επιθετικές και με τον κ. Σαμαρά και με εμένα εάν δε λυθεί το πρόβλημα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από ισχυρή λαϊκή εντολή, θα διαπραγματευτεί για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας».

«Ας έρθει να ζητήσει την υπογραφή μας ο κ. Σόιμπλε»

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτημα για το τι θα κάνει εάν ο Σόιμπλε ζητήσει την υπογραφή και του Αλέξη Τσίπρα για συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ας έρθει να τη ζητήσει την υπογραφή μας ο κ. Σόιμπλε. Θέλει να δέσει και τον επόμενο πρωθυπουργό. Αυτό έκανε και με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει στην αρχή. Υπέγραψε τελικά. Εγώ δεν είμαι Σαμαράς. Εγώ δεν θα υπογράψω διότι πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας και της πολιτικής, η κρίση αυτή είναι κυρίως ηθική».

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν είναι «τσαμπουκαλής» αλλά έχει διαφορετική στρατηγική και χαρακτήρισε «μοχλό εκβιαστικής πίεσης» τις δόσεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλήσουν για το «τι έγινε στις Κάννες» (σ.σ.: τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του Παπανδρέου από την πρωθυπουργία): «Πριν την κυβίστηση του 2011 του κ. Σαμαρά υπήρχε το περιστατικό των Καννών. Να μας πουν τι έγινε τότε. Μέσα σε 24 ώρες ο ίδιος άλλαξε στάση και ο κ. Βενιζέλος σ’ ένα ταξίδι 3 ωρών έγινε συνεργάτης του κ. Σαμαρά».

«Στο Λονδίνο δεν πήγαμε για να δώσουμε εξετάσεις αλλά επειδή η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει»

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε μια καταστροφή πολιτική και μείωση της εθνικής μας κυριαρχίας». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι οι ξένοι εταίροι δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κρίση στη χώρα μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει εάν οι ευρωπαίοι πουν «προχωράς μόνος σου», ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν υπάρχει plan B. Υπάρχει plan Α, η Θεσσαλονίκη. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό. Είναι πρόγραμμα δημοσιονομικής ισορροπίας. Εάν δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, εμείς θα πραγματοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Εκτός αγορών αλλά εντός ευρωπαϊκού πλαισίου».

Αναφερόμενος στο ταξίδι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στη βρετανική πρωτεύουσα «δεν πήγαμε για να δώσουμε εξετάσεις αλλά επειδή θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει και συζητάμε με θεσμικούς αλλά και εξωθεσμικούς παράγοντες».

«Δεν θα δώσω τη χαρά στη Μέρκελ να μου πει “όχι” σε συνάντηση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν έχει αναγνωρίσει κανένα δικαίωμα στην Άνγκελα Μέρκελ να ομιλεί ή να αποφασίζει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή της ευρωζώνης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα δώσω τη χαρά στη Μέρκελ να μου πει “όχι” σε συνάντηση». Ο ίδιος, πρόσθεσε πως υπάρχει διαφορά στην Ευρώπη ανάμεσα στο 2012 και το 2014 καθώς στην πρώτη περίπτωση μιλούσαμε για τεμπέληδες και διαφθαρμένους Έλληνες ενώ τώρα για θύματα μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο ρίσκο για την Ελλάδα το «να αποδεχθεί ότι για πολλά χρόνια θα είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τη σωτηρία μας. Από το 2012 τελείωσαν τα σενάρια του ��ρόμου για έξοδο από το ευρώ. Δεν υπάρχει άλλο επιχειρήμα από την άλλη πλευρά, εκτός της τρομοκρατίας και της τρομολαγνίας».

Εξαπολύοντας επίθεση στην παρούσα αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Δεν γίνεται να βάζεις το λύκο με τα πρόβατα. Δεν γίνεται ένα πολιτικό σύστημα που έχει τη βασική ευθύνη για την εικόνα της χώρας σήμερα, με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, το προβληματικό Δημόσιο, τα άδεια δημόσια ταμεία, να βάλεις αυτούς τους ανθρώπους να διορθώσουν όσα έκαναν τόσα χρόνια».

Αναφερόμενος σε παλαιά στελέχη -κυρίως- του ΠΑΣΟΚ που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δεχθεί τους έντιμους ανθρώπους, αυτούς που δεν τα έχουν αρπάξει κάτω από το τραπέζι, που κάποτε πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ που εξέφρασε τη μεσαία τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει όπως θέλουν περιχαρακωμένος στο χώρο του 4%, θα εκφράσει τον βαθύ πόθο του ελληνικού λαού. Φυσικά, όμως, δεν πρόκειται και να γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανέναν».

«Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, η χώρα θα μείνει στην ΕΕ»

Όσον αφορά τις καταθέσεις, δήλωσε: «Οι καταθέσεις στις τράπεζες και, ιδίως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, δεν κινδυνεύουν, είναι εγγυημένες και η χώρα θα συνεχίσει να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ευσταθές. Πριν από λίγο περάσαμε τα stress tests. Όποιος διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και αποσταθεροποιεί την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, δεν υπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύει τον κόσμο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακτήσει τα τελευταία δύο χρόνια την παρουσία του στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την κυρίαρχη γραμμή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά έχουμε θεσμικούς συνομιλητές».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ευρωκλογές, καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες: «Το είδαμε στο αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Πλέον κυβερνά το δεύτερο με το τρίτο κόμμα και σε όλες τις δημοσκοπήσεις η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ διευρύνεται συνεχώς. Άρα ο πρωθυπουργός δεν έχει, όχι την δημοκρατική, αλλά την ηθική νομιμοποίηση, να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν την χώρα για τα επόμενα χρόνια».

«Ο κόσμος δεν περιμένει ότι ο Τσίπρας θα είναι ο Χάρι Πότερ»

«Ο κόσμος δεν περιμένει ότι ο Τσίπρας θα έχει το μαγικό ραβδί και θα είναι ο Χάρι Πότερ. Ο κόσμος έχει δύο πράγματα στο μυαλό του: το πρώτο ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η πορεία προς το βαθύ σκοτάδι και το δεύτερο να έρθουν κάποιοι που δεν έχουν δεσμεύσεις, δεν χρωστάνε σε κανέναν, και θα βάλουν ένα πλαίσιο δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Για να υπάρξουν οι 180 βουλευτές πρέπει να υπάρξουν αποστασίες»

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διαδικασία μεγάλης πόλωσης και σύγκρουσης υπ’ ευθύνη του πρωθυπουργού», ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «σπρώχνει» βουλευτές προς την αποστασία: «Μόνο τα 2 κόμματα της συγκυβέρνησης θέλουν να εκλεγεί ΠτΔ. Ακόμη και οι 23 ανεξάρτητοι βουλευτές να δήλωναν ότι θα ψηφίσουν, δεν βγαίνουν οι 180. Πόσο μάλλον που πολλοί εξ αυτών έχουν δηλώσει ότι δεν βγαίνει η πολιτική που εφαρμόζεται και δεν ψηφίζουν. Οπότε, τι λέει ο κ. Σαμαράς επί 4 μήνες; "Θα διεκδικήσω να υπάρξουν αποστασίες από τα κόμματα προκειμένου να συνεχίσω να είμαι στην καρέκλα της εξουσίας". Αυτό είναι φθορά για τη δημοκρατία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι λυτρωτικές και για τον κ. Σαμαρά: «Ας υποθέσουμε ότι μέσα σε ένα κλίμα φημών, εκβιασμών και τρομοκρατίας, που αναδύει μια δυσοσμία πολιτική, καταφέρνει να βγάλει 180 βουλευτές και να αναδείξει ΠτΔ. Μετά θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Ο Σαμαράς συχνάζει περισσότερο στο καφενείο της Βουλής παρά στο Κοινοβούλιο»

Παράλληλα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως είναι «απολύτως άθλιο και ανήθικο ο πρωθυπουργός της χώρας να κάνει δηλώσεις καφενειακού τύπου στο καφενείο της Βουλής όπου συχνάζει περισσότερο και από τη βουλή».

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα των συμμαχιών ο κ. Τσίπρας απέκλεισε συνεργασία με το Ποτάμι καθώς όπως τόνισε αρδεύει τα άγονα χωράφια της μνημονικής πολιτικής ενώ για τον Πάνο Καμμένο επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές σημαντικές διάφορες και ότι τους χωρίζει άβυσσος, «όμως έχουν κρατήσει μία έντιμη στάση στη Βουλή».