​Τις αδυναμίες των Ελλήνων προβάλει με γλαφυρό τρόπο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του, στο οποίο χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «έναν ασθενή που θέλει να δώσει μόνος τους στον εαυτό του εξιτήριο».

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό περιοδικό αναπαράγει τη δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος σχολιάζει:

«Η Ελλάδα είναι σαν ένας ασθενής που έχει επιβιώσει στη μονάδα εντατικής θεραπείας και θέλει αμέσως μετά να δώσει εξιτήριο στον εαυτό του. Η υποτροπή είναι προδιαγεγραμμένη, ο κόπος που θα καταβληθεί στη συνέχεια για την αποθεραπεία θα είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με το αν έμενε ο ασθενής στο νοσοκομείο και άφηνε τη διαδικασία ανάρρωσης να εξελιχθεί με ηρεμία».

Το Spiegel αναφέρεται και στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, τονίζοντας ότι η τρόικα θεωρεί πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ενώ υποστηρίζει ότι πάντα εμφανίζει μια δυσκολία να εφαρμόσει στην πράξη αυτά που έχει συμφωνήσει.

«Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες υλοποίησαν υποδειγματικά τους όρους που είχαν τεθεί, οι Έλληνες μένουν ανέκαθεν πίσω στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να κάνουν και πάλι ανταγωνιστική τη χώρα», αναφέρει το περιοδικό και επισημαίνει ότι παρά τη μικρή αύξηση του ΑΕΠ «σε άλλους τομείς κυριαρχεί, παρά τη μαζική ευρωπαϊκή αναπτυξιακή βοήθεια, η παλιά τσαπατσουλιά».

Ο συντάκτης του άρθρου μάλιστα δεν σταματά να κατακεραυνώνει την χώρα για τα ελαττώματά της τονίζοντας ότι «η ΕΕ έστειλε Ολλανδούς ειδικούς προκειμένου να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός εθνικού κτηματολογίου. Στην αρχή της χρονιάς προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός, ο οποίος απλά ακυρώθηκε στη συνέχεια από τους Έλληνες».

Τέλος το Spiegel υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σοβαρές υστερήσεις στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς, επισημαίνοντας ότι στον τομέα αυτό βοηθούν Φινλανδοί ειδικοί, οι οποίοι και εκπαίδευσαν 700 υπαλλήλους, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια πρόοδος.

«Οι αλλαγέ�� είναι κοπιαστικές και γίνονται -στην καλύτερη περίπτωση- υπό ισχυρή διεθνή πίεση», αναφέρει το περιοδικό.