Στη γραμμή της τρόικας που ζητά εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας βρίσκεται και η Γερμανία σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Η τρόικα κλίνει προς την εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας» τόνισε ο ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Το ΔΝΤ και η Γερμανία είναι υπέρ της εξάμηνης παράτασης και την ζητούν» υπογράμμισε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της κυ��έρνησης με την τρόικα, παραμένουν σημαντικές διαφορές, οι οποίες -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα- εντοπίζονται στους στόχους του προϋπολογισμού για το 2015.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφικτό. Η αξιολόγηση αυτή είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι είναι η τελευταία» τονίζει Έλληνας αξιωματούχος στη WSJ.
tjkk.jpg
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, οι επιλογές και τα σενάρια είναι τρία:

• Η Ελλάδα να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για ν�� δοθεί αρκετός χρόνος στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης για να εγκρίνουν την παράταση πριν από το κλείσιμό τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

• Η ίδια προθεσμία ισχύει για την (απίθανή με τα σημερινά δεδομένα, κατά τη WSJ) αίτηση για μια νέα πιστωτική γραμμή, εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας εντός της εβδομάδας.

• H τρίτη επιλογή αφορά το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η τρέχουσα αξιολόγηση και η Ελλάδα -σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης- να λάβει μια «τεχνική» επέκταση του προγράμματος κατά ένα μήνα και τη νέα πιστωτική γραμμή τον Φεβρουάριο. Αυτό θα επιτρέψει στα μέλη της ευρωζώνης να εγκρίνουν την πιστωτική γραμμή μετά Χριστούγεννα.