«Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που θα πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έπειτα από την ωριαία συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο κ. Χαρδούβελης συμπλήρωσε: «Σήμερα, χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τούς πληρώνει χρόνια τώρα και πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές και θα προλάβουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε «προσωπικό» τόνο στη συνέχεια, δηλώνοντας ότι οφείλει να προασπίζεται τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκεται στον λαϊκισμό. Όπως ακόμη δήλωσε, όσο περνάει από το χέρι του δεν θα επιτρέψει να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός, ενώ διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Χαρδούβελης απάντησε και στα όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες εναντίον του: «Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα, μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως τα γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση, για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης».

Όπως ανέφερε επίσης, η οικονομία ήδη σταθεροποιείται με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η καλή της πορεία θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα γίνουν και έκανε λόγο για «φιλική σχέση με τους δανειστές», επισημαίνοντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους.

«Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος και θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο και υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες» επισήμανε ο Γκίκας Χαρδούβελης.