Η διαφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η τρόικα καθυστερεί την επιστροφή της στην Αθήνα.

Με το χρόνο άφιξης της τρόικας να παραμένει άγνωστος το οικονομικό επιτελείο τρέχει να κλείσει τις εκκρεμότητες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, επί ελληνικού εδάφους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να βρεθεί κοινό έδαφος για το δημοσιονομικό κενό, πριν την επιστροφή τους στην Αθήνα.

«Με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η τρόικα, υπάρχει ένα κενό 2 δισ. ευρώ το οποίο δεν οφείλεται μόνο στο ποιο θα είναι το ΑΕΠ αλλά και στην απόδοση των μέτρων. Υπάρχουν μια σειρά από φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί» μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου.

Συγκεκριμένα, η τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον στα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που όπως εκτιμά ενδέχεται να φτάσει τα 3,6 δισ. μετά την επιμήκυνση των δόσεων προς την εφορία. Η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει πως και η περυσινή διαπραγμάτευση ξεκίνησε με την τρόικα να προειδοποιεί για «μαύρη τρύπα». Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του 2014 κλείνει με υπέρβαση του πλεονάσματος.

Ετοιμάζουν τις «γραμμές άμυνας» στο υπουργείο Εργασίας

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζουν τις γραμμές άμυνας για το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις, για τα οποία οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Μάρτιο του 2015.

«Θεωρούν ότι οι συγχωνεύσεις είναι μονόδρομος όπως επίσης και ο εξορθολογισμός των πολύ υψηλών συντάξεων. Δεν έχουν πρόβλημα με τις κατώτερες. Παρομοίως και στα εργασιακά. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως και τα τελευταία εμπόδια πρέπει να αρθούν» τονίζει ο Θάνος Αθανασίου.

«Κεντρική φιλοσοφία» του υπό δημιουργία Ασφαλιστικού είναι να μην χρειάζεται τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα μέτρα που θεωρούνται αναγκαία όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΚΕΠΕ αλλά και τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι οι:

- Ενοποιήσεις Ταμείων

- Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

- Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.

- Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης εισφορών καθώς ως το 2017 οι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες.

«Αγκάθι» το μισθολόγιο του Δημοσίου

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί και το μισθολόγιο του Δημοσίου.

«Δίνουν ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη έμφαση στις τελευταίες 5.500 απολύσεις που ρέπει να γίνουν και στο πως το μισθολογικό κόστος συνεισφέρει στον προϋπολογισμό» μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο Θάνος Αθανασίου.

Άλλο ένα σημείο τριβής με την τρόικα είναι και οι πλειστηριασμοί, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν για απελευθέρωση και την ελληνική κυβέρνηση να «οχυρώνει» την πρώτη κατοικίας.