​Μετά την παρουσία του και την παρέμβασή του στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Podemos το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε την Κυριακή στην Φλωρεντία όπου μίλησε στο διήμερο συνέδριο του "Transform Europe!" με τον γενικό τίτλο «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» και συγκεκριμένο στον θεματικό κύκλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα».

Στην παρέμβασή του στην διημερίδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι σε αντίθεση με την μεταπολεμική περίοδο και με αφετηρία το Νότο της Ευρώπης, η Αριστερά μετατρέπεται σε «εμβρυουλκό της αλλαγής», ωθώντας τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που έλκει τις ρίζες της στη δεκαετία του '90 και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και νέες διαιρέσεις.

«Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία είναι έξω από το βηματισμό της Ιστορίας. Υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη, και, γι' αυτό, χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακά ανάσα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην ανάγκη για άμεση ενίσχυση της ενεργού ζήτησης, μία Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για ��ο Χρέος και ένα «ευρωπαϊκό New Deal».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το δίλημμα προοπτικής για την Ευρώπη: "ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει", είναι δίλημμα ζωής για την ίδια την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία: ή θα αλλάξει ή θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην ιστορική και πολιτική απαξίωση του σημερινού ΠαΣοΚ, η οποία, «θα πρέπει να χρησιμεύσει μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή από τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες».

Στη διημερίδα συμμετέχουν, ανάμεσα σε άλλους, ο ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία Νίκι Βέντολα, ο πρώην γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (1994-2006) και Πρόεδρος ��ης ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων (2006-2008) Φάουστο Μπερτινότι, οι ευρωβουλευτές της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» Ελεονόρα Φορέντσα και Κούρτσιο Μαλτέζε, ο Σέρτζιο Κοφεράτι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Τζιουζέπε Τσιβάτι, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, ο οποίος συμμετείχε στην εκλογή για την ανάδειξη γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο και κατετάγη τρίτος, πίσω από τον εκλεγέντα Ματέο Ρέντσι και τον Τζιάνι Κουπέρλο.