Δεν περικόπηκαν σήμερα οι αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη υποστηρίζει ουσιαστικά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονο��ικών, σε μία προφανή προσπάθεια να αποσυνδεθεί η υπαγωγή αρμοδιοτήτων στον κ. Μαυραγάνη από την «εξέγερση» των βουλευτών της ΝΔ εις βάρος του ΥΠΟΙΚ τις τελευταίες ημέρες.

Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει συγκεκριμένα:

«Πρώτον, η προηγούμενη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με πράξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ημερομηνία 24/9/2012.

Δεύτερον, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 111/2014 που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2014, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2014 και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2014 ορίστηκε ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν η τέως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης. Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη όπως προσδιορίστηκαν με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αφορούν στις ίδιες γενικές γραμματείες τις οποίες επόπτευε ήδη από το 2012.

Τρίτον, με βάση την δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής από τον Απρίλιο του 2014 η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής έχει προβλεφθεί ότι υπάγεται επίσης στον εκάστοτε α��μόδιο για τα δημόσια έσοδα υφυπουργό Οικονομικών».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών καταλήγει:

«Συνεπώς σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση με την οποία περικόπηκαν συγκεκριμένες φορολογικές αρμοδιότητες υπογράφηκε μόλις χθες, γεγονός που επέτρεψε σε κυβερνητικούς κύκλους (αν και επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν το παραδέχεται για ευνόητους λόγους) να επιχειρήσουν να κατευνάσουν τους βουλευτές της ΝΔ με το επιχείρημα ότι μετά τα όσα έγιναν, πλέον αρμόδιος για τα φορολογικά είναι ο κ. Μαυραγάνης.

Μία δεύτερη ανάγνωση πάντως στην απόφαση είναι ότι μετά από αρκετά χρόνια το μέλος της κυβέρνησης που είναι αρμόδιο για την διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν θα είναι αρμόδιο και για την τρέχουσα φορολογική πολιτική. Γεγονός που ίσως να υποκρύπτει μία γενικότερη στόχευση...