​Γεμάτη, καρφιά, αιχμές και υπονοούμενα ήταν η ομιλία του Γιώργο Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στην Χαλκίδα.

«Τόλμησα να πω ότι λεφτά, πλούτος σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται κι εγώ αυτό θα το σταματήσω. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για την κατάσταση που παρέλαβε το 2009, τονίζοντας ότι «την Ελλάδα στο μνημόνιο δεν την έβαλε το ΠΑΣΟΚ» και αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τ. Γκάιτνερ είπε:

«Ο κ. Γκάιτνερ θυμάται πως έζησε δραματικές στιγμές, στιγμές Παλαιάς Διαθήκης, εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Τότε που οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι θα δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα για τα ψέματα που τους είπε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε επίσης αιχμές για πρόσωπα που δεν κατονόμασε και τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο αφήνουν να εννοηθεί ότι με λίγο ακόμα μαγείρεμα των στοιχείων και με λίγα μέτρα θα είχαμε γλιτώσει το μνημόνιο.

Στη συνέχεια επιτέθηκε τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τα δύο αυτά κόμματα γαλουχήθηκαν στο ίδιο αντιμνημονιακό καλούπι, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία σημασία ποιος θα σκίσει πρώτος το Μνημόνιο.

«Όπως έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις τα εύκολ�� λόγια, εύκολα λέγονται και εύκολα καίγονται», είπε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στους «μετά Χριστόν προφήτες», οι οποίοι πνίγονται σε μια κουταλιά νερό των διεθνών αγορών και είπε με νόημα:

«Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στη θέση μας».

Δεν έλειψαν όμως τα καρφιά και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ» και απευθυνόμενος στους… συντρόφους του είπε:

«Ακόμα κι αν μερικοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν δεν μπορούν να αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα».