​Για την ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η αξιολόγηση, αλλά και για τα προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα, ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Για να πετύχουμε τον μεγάλο εθνικό στόχο, πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση δεν μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα. Όταν ξεκινάει αυτή η διαπραγμάτευση, η τρόικα ξεκινά ζητώντας το 100% ή και το 150% αυτών που έχει στο μυαλό της, η κυβέρνηση ξεκινά με μια άλλη αφετηρία και κάπως έτσι, κάπου στη μέση τα βρίσκουν. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κλείσουμε αυτή τη διαπραγμάτευση με επιτυχία», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο να υπάρξει άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Η άρση της προστασίας της δυνατότητας πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας θα έρθει οπωσδήποτε κάποτε, όταν η χώρα επιστρέψει στους ρυθμούς της κανονικότητας. Αν υπάρχει εσαεί προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα μπορέσει ποτέ να δοθεί ξανά δάνειο πρώτης κατοικίας. Οι τράπεζες λένε ότι η ώρα της κανονικότητας δεν έχει έρθει ακόμα, όπως λέει και η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει εσαεί προστασία σε κάθε περίπτωση».

Όσο για την αύξηση του ΦΠΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι:

«Η τρόικα δεν ζητά γενικευμένη αύξηση του ΦΠΑ. Λέει για ενιαίο ΦΠΑ 18%. Είναι ένα μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο. Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε πολλές διαφορετικές κατηγορίες ΦΠΑ και αυτό ευνοεί την φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ, επειδή το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει. Ναι το κράτος μας είναι ανίκανο, τώρα το ακούτε»;

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέ��ρου της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ότι θα είναι μια δύσκολη διαδικασία.

«Δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Δεν είναι όμως αδύνατη διαδικασία. Υπάρχει πιθανότητα αυτή η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλω ένα πρόσωπο που θα μπορεί να ενώσει τους Έλληνες. Θα παίξει ρόλο το πρόσωπο».

Τέλος εξέφρασε και την αισιοδοξία του ότι η ΝΔ θα μπορέσει να καλύψει την διαφορά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι τόσο μεγάλες διαφορές, δεν μπορούν να καλυφθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, πιστεύω ότι καλύπτεται. Αν μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει στον κόσμο να καταλάβει ότι εμείς πάμε τη χώρα σε έναν ασφαλέστερο δρόμο, τότε ναι, μπορεί να γυρίσει το κλίμα», είπε.