«Η σημασία της συνάντησης είναι μεγάλη γιατί είναι ένα μήνυμα ότι οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει με βάση το διεθνές δίκαιο να αποτελέσουν πόλους σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» δήλωσε ο Δημήτρης Κούρκουλας στον Real FM αναφερόμενος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.

«Όσον αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Χρειάζεται η τεχνική προετοιμασία αλλά υπάρχει και από την κυπριακή πλευρά η βούληση να προχωρήσει αυτό το θέμα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ έντονες οικονομικές σχέσεις με την Αίγυπτο, τις οποίες θέλει να αναβαθμίσει.

Ο ίδιος έθεσε ως ερώτημα το αν θα δεχθεί η Αίγυπτος την ΑΟΖ στο Καστελόριζο, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για νομικές ακροβασίες: «Νομίζω ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί διάφορες νομικές ακροβασίες, για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δήθεν ότι προστατεύει τα οικονομικά δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τη στιγμή που είναι σαφές ότι -σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού- τα οφέλη από την εξόρυξη των ενεργειακών πηγών, θα περιέλθουν και στις δυο κοινότητες».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για το αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο μετά την αντίδραση των Τούρκων, ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει όξυνση αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Το απεύχομαι αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε».