Επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το ενιαίο μισθολόγιο, παρά τη συμφωνία των δυο κυβερνητικών εταίρων να συζητηθεί εξ αρχής, με σκοπό να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2015. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανένδοτοι και ζητούν την άμεση εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου, απειλώντας ότι διαφορετικά θα είναι άτεγκτοι για την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων σχετικά το Δημόσιο.

Τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών εξετάζουν νέο σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποδεχτεί πρόταση για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, επιμένοντας να συνδεθεί με νέο σύστημα αξιολόγησης, χωρίς την υποχρεωτική ποσόστωση 15% για τους εργαζόμενους χαμηλής απόδοσης. Το στίγμα έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Χαλκίδα, το περασμένο Σάββατο, όπου διαβεβαίωσε πως στόχος του είναι η αξιοκρατία κι όχι περικοπές μισθών. «Η δική μας η παράταξη –είπε- δεν πιστεύει στη σοσιαλιστική ισότητα. Πιστεύει στη δυνατότητα των ίσων ευκαιριών, επιβραβεύει όμως την ατομική πρωτοβουλία και τη διάκριση».

Η τρόικα πιέζει όμως ασφυκτικά να εφαρμοστεί το νέο ενιαίο μισθολόγιο από τις αρχές του νέου χρόνου, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο και θέτει επιτακτικά ζήτημα πλαφόν στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, ώστε να μειωθεί κατά 656 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και να πέσει στα 14,824 δισεκατομμύρια για την τετραετία 2015-18. Ποσό, που κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι μπορεί να εξοικονομηθεί χωρίς να υπάρξουν απαραιτήτως περικοπές στις αποδοχές

Το κομβικό σημείο, κατά την άποψη κυβερνητικών πηγών, για να προκύψει αυτή τη φορά συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, είναι:

-Το ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και

-Αύξηση κατά 20%, των επιδομάτων για τη θέση ευθύνης.

Αντίθετα θα προβλέπονται:

-Ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο, ώστε να διευρυνθεί η διαφορά αποδοχών, υπέρ των εργαζομένω�� με υψηλά προσόντα και

-Η δραστική περικοπή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που θίγει τις αποδοχές περίπου 70000 υπαλλήλων, κυρίως του υπουργείου Οικονομικών.

Οι τροϊκανοί βάζουν επίσης μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι ζητήματα:

-Μείωσης μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή επιδομάτων για κατασκήνωση, παιδικούς σταθμούς, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές άδειες, πλασματικό χρόνο εργασίας, αλλά και

-Δραστικών περικοπών σε επιδόματα, εκτός έδρας, υπερωρίες, μπόνους, καθώς και έχουν εντοπίσει αδικίες και θεωρούν πως για κάποιους οι αμοιβές αυτές είναι ουσιαστικά ένας δεύτερος μισθός.

Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία από κοινού με τη ΓΣΕΕ για τις 27 Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούν ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τους, δεν θα δώσουν σιωπηρή παράταση τριών μηνών στο θέμα των πεντέμιση χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο που απομένουν από τις συνολικά 15000, βάσει του μνημονίου.

Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα δουν την πόρτα της εξόδου:

-Οι επίορκοι και όσοι προσελήφθησαν ή μονιμοποιήθηκαν είτε με πλαστά πτυχία, είτε χωρίς να πληρούν τα νόμιμα κριτήρια.

-1000 εργαζόμενοι ως πλεονάζον προσωπικό, από φορείς των υπουργείων Υποδομών-Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

-1800 συμβασιούχοι που παραμένουν προσωρινά στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις, και

-Οι υπόλοιποι, από όσους έχουν μπει σε διαθεσιμότητα και δεν μπορέσουν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Μια τρίμηνη αναβολή στο καυτό θέμα των απολύσεων, θα έδινε ανάσα ζωής στην κυβέρνηση, καθώς εν τω μεταξύ θα είχε ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, σχετικά με την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Θέμα που προκαλεί παρενέργειες στην κυβέρνηση, καθώς ήδη προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υπουργοί, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο κι ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποφεύγουν να υλοποιήσουν περαιτέρω απολύσεις εργαζομένων στον τομέα τους, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Του Γιάννη Ευσταθίου