​Ασφυκτική πίεση δέχθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κρατούν σκληρή γραμμή όσον αφορά στην προληπτική στήριξη της Ελλάδας υπό εποπτεία και με συμμετοχή του ΔΝΤ, που αποτελεί και τη λύση που προκρίνεται τελικά για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η γραμμή αυτή είναι η σκληρότερη πολιτικά για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το αγκάθι του ανοιχτού ακόμα ελέγχου άφησε πολύ άσχημες εντυπώσεις στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, ο κ. Χαρδούβελης πιέστηκε αφόρητα όταν πήγε να μιλήσει για ��ροληπτική γραμμή στήριξης με χαλαρή εποπτεία, με τους Ευρωπαίους εταίρους να κόβουν την συζήτηση και να μην κάνουν καμία αναφορά στα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την προληπτική στήριξη της Ελλάδας υπό εποπτεία προκρίνουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, εκτός της Κύπρου, ο εκπρόσωπος της οποίας δεν μίλησε, ενώ 17 στους 18 υπουργούς τάσσονται και υπέρ της διατήρησης της παρουσίας του ΔΝΤ στη γραμμή αυτή.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν δύο, η αξιολόγηση και η επόμενη μέρα.

«Εκεί που μιλούσαμε για διάλυση τώρα μιλάμε για έξοδο, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και την επόμενη δεκαετία και ότι φτιάξουμε να έχει βλέμμα προς το μέλλον», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ όλα τα θέματα, όπως η συχνότητα των ελέγχων, ποια νέα μέτρα θα ληφθούν και ποιοι όροι θα επιβληθούν παραμένουν ανοιχτά.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια διαφοροποίηση, επιδιώκοντας η διάρκεια της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων να είναι 6 έως 12 μήνες, οι έ��εγχοι να μην είναι τριμηνιαίοι, οι δράσεις να μην είναι 803 και ο έλεγχος της τρόικας να κλείσει με τρόπο επωφελή πολιτικά.

Ο υπουργός Οικονομικών, πρόσθεσε επίσης ότι ακόμα αναζητείται ο ρόλος που θα κατέχει το ΔΝΤ, χωρίς να αποκ��είει και αυτόν του χρηματοδότη, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η τρόικα θα επιστρέψει για την κρίσιμη αξιολόγηση γύρω στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πιέζεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει το νέο Eurogroup και επιμένει ότι τα 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ παραμένουν στο τραπέζι, ως μία από τις επιλογές.