Η παρουσία του «Barbaros» και οι δραστηριότητές του συνιστούν προσβολή του διεθνούς δικαίου ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντε, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να βρεθεί λύση.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πάντως με νόημα ότι «μιλάμε για μια διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο οργανισμός που κατεξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο», μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Αναστάσιος Μιτσιάλης.

Ο κ. Άιντε τόνισε ότι χρειάζεται αμοιβαία βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι ο κ. Αναστασιάδης, όπως και ο κ. Έρογλου, έχουν δεσμευθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Χαρακτήρισε ακόμη «τεράστια ευκαιρία» την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι θα είναι επωφελές και για τις δυο κοινότητες εάν υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε ότι η σταθερότητα θα λειτουργούσε καταλυτικά και για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή.

Ανέφερε επίσης ότι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ένα πρώτο βήμα και επισήμανε την ανάγκη να επιδείξουν και οι δυο πλευρές καλή θέληση και βούληση, ενώ συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, κάτι το οποίο έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, και η παρουσία του «Barbaros» είναι ένας από αυτούς.

Χαρακτήρισε μάλιστα επικίνδυνη τη φάση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι διαπραγματεύσεις και ότι σε μια περίοδο όπου η γειτονική περιοχή φλέγεται, η μη λύση του Κυπριακού έρχεται να επιβαρύνει την κατάσταση και εναπόκειται πλέον στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά η επίλυση του θέματος. «Πρόκειται για μια κοινή πρόκληση και για ένα κοινό πρόβλημα και για τις δυο κοινότητες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση του κ. Άιντε, δήλωσε ότι είχε μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο κ. Άιντε είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός που έχει τη νορβηγική εμπειρία σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και έχει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την οποία υποστηρίζουμε, να πετύχει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο του 2014» ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ επισήμανε ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι πάντα υποστηρικτικός των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.