«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Ένωση γερμανών εργοδοτών BDA για την οικονομία στην ευρωζώνη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη οικονομική πρόοδος στην ευρωζώνη από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους, και υπογράμμισε ότι και οι τέσσερις χώρες με «πρόβλημα» (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα) έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.

Η ίδια, ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη» και πρόσθεσε πως κάποιες χώρες χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Μέρκελ επέμεινε στην πολιτική του Βερολίνου για δημοσιονομική πειθαρχία και πρόσθεσε με νόημα πως συμφωνεί ότι χρειάζονται επενδύσεις ωστόσο «όχι με νέο δανεισμό».

«Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι' αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε» πρόσθεσε η ίδια.