​Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ο κ.Κουτσούμπας απέδωσε την επιθετικότητα της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα, κυρίως σε ζητήματα των ενεργειακών δρόμων και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη περιοχή.

Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ��, ο κ.Κουτσούμπας είπε πως οι δηλώσεις από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος που να προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και των λαών της περιοχής.

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ η οποία θέλει μέσα από τον διάλογο «να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως έτσι όπως προτείνουν τα κόμματά μας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα με τον λαό κυρίαρχο να ζει ειρηνικά, τόσο η ελληνοκυπριακή κοινότητα όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Από την πλευρά του, ο κ.Κυπριανού δήλωσε ότι σημειώνεται σχεδόν ταύ��ιση των αναλύσεων ΚΚΕ και ΑΚΕΛ. Εξέφρασε τη λύπη του για τον τρόπο που έχει αντιδράσει στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα η διεθνής κοινότητα.

Σύμφωνα με τον κ.Κυπριανού, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να επαναξιολογήσει και να επανεκτιμήσει την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας πως είναι προφανές ότι «οι στρατηγικοί μας εταίροι, όπως τους κατονομάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπήκαν στον κόπο να μας στηρίξουν έναντι αυτή της τουρκικής προκλητικότητας, δυστυχώς, διότι αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά τους».

Ακόμη είπε πως συμφωνεί με το ΚΚΕ πως θα πρέπει να επιδιωχθεί άσκηση επιρροής στην Τουρκία, έτσι ώστε να τερματίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI