Από το πότε η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» διαμηνύει η τρόικα ότι θα καθορισθεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της στην Αθήνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται κοντά στις 8 Νοεμβρίου.

Σχετικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή ο κ. Ράις δήλωσε ότι «αν και η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads, δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη». Στην Ελλάδα παρέπεμψε και απαντώντας σε ερώτηση εάν στη μεταμνημονιακή εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Ο ίδιος παρέπεμψε πάντως στην Ελλάδα για τη σχετική απόφαση, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας για το εάν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς δήλωσε ότι «η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» .

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης με την κ. Λαγκάρντ, κατά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, ανέφερε ότι «στη συνάντηση αυτή η γενική διευθύντρια επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος».

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ταμε��ο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Συμπλήρωσε όμως ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Υπενθύμισε το προσφιλές θέμα της κ. Λαγκάρντ, δηλαδή την ανάγκη ενίσχυσης της φορολογικού τομέα, ώστε να πληρώνει ο καθένας το μερίδιο των φόρων που του αναλογεί, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί» (στο θέμα αυτό).