Για κίνδυνο διάχυσης της κρίσης έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση σε Συρία και Ιράκ αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέση μας είναι τα πολιτικής φύσεως εμπόδια να αρθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε ο μεσογειακός διάλογος να παίξει τον ρόλο του για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ συζήτησαν και για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Γενς Στόλν��εμπεργκ, από την πλευρά του, κάλεσε τους πάντες να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και η επιθετική πολιτική της Ρωσίας, ενώ όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις παρέμεινε πιστός στην τακτική των ίσων αποστάσεων και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές.

Νωρίτερα ο κ. Στόλντεμπεργκ είχε συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι ενημέρωση τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε τη Συμμαχία «να επιδείξει αλληλεγγύη στις ελληνικές ευαισθησίες».

Παράλληλα, όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε ότι εξήγησε τον Στόλντεμπεργκ πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.