​Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γ.Χαρδούβελη σχετικά με την αποζημίωση των μικρομολογιούχων που επλήγησαν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ υπενθυμίζει ότι από το PSI «περίπου 15.000 Έλληνες μικρομολογιούχοι, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τους κόπους μίας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου βρέθηκαν ζημιωμένοι, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος του αρχικού επενδεδυμένου τους κεφαλαίου».

H κ.Μπακογιάννη επισημαίνει επίσης ότι για περίπου δύο χρόνια «οι ζημιωθέντες ομολογιούχοι έγιναν δέκτες διάφορων προτάσεων, υποσχέσεων και λύσεων», οι οποίες όμως «παρέμειναν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων», ενώ δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών δικαιώνουν Ευρωπαίους πολίτες που είχαν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η κ.Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό Οικονομικών «αν υπάρχει σχέδιο, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, για την αποκατάσταση των ζημιωθέντων ομολογιούχων ιδιωτιών του Ελληνικού Δημοσίου που επλήγησαν από την υποχρεωτική τους ένταξη στο "κούρεμα" και «ποιες είναι η λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία».

Ας θυμηθούμε όμως λίγα πράγματα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους:

Το PSI (ακρωνύμιο του Private Sector Involvement - Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα) είναι όρος που χρησιμοποιείται στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους σε αντιδιαστολή με τον όρο OSI (Official Sector Involvement - Συμμετοχή του Δημοσίου Τομέα). Αν και ο όρος PSI υιοθετήθηκε την δεκαετία τ��υ 1990 για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους των Ρωσίας, Τουρκίας, Βραζιλίας, Ισημερινού και Αργεντινής για την Ελλάδα αποφασίστηκε επίσημα στη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου 2011. Τότε αποφασίστηκε να προταθεί στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων ένα πρόγραμμα ανταλλαγής του χρέους τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και με την προαιρετική αποδοχή απομείωσης - “κουρέματος” σε ποσοστό 21% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Το αρχικό πρόγραμμα απέτυχε και τον Οκτώβριο του 2011 αποφασίστηκε να προταθεί νέο πρόγραμμα που θα προέβλεπε απομείωση άνω του 50%. Οι σχετικές διαδικασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2012.