​Ότι πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου για το μπόνους των 50 εδρών.

«Η επίσημη άποψη είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος, χωρίς καμία διάθεση να είναι ένας άσος στο μανίκι που να πετάγεται από τον οποιονδήποτε κατά το δοκούν πριν από τις εκλογές. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Άρα, συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Άκουσα με προσοχή τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, είναι απόλυτα σεβαστή η άποψή του, αλλά δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση και κουβέντα», δήλωσε στο BHMA Fm.

Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε και τα αποτελέσματα των stress tests τονίζοντας:

«Με βάση την εικόνα της 31.12.2013, υπήρχαν αρκετά προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες. Αμέσως μετά, έγιναν διάφορες κινήσεις από τις ίδιες, όπως οι ΑΜΚ, ώστε να καλυφθούν αυτά τα προβλήματα. Η εικόνα τώρα, σε ένα πρώτο επίπεδο, δείχνει ότι τα πράγματα έχουν κάπως σταθεροποιηθεί, αλλά θα πρέπει να σκεφθούμε πρώτον, ότι οι ΑΜΚ έγιναν με ταυτόχρονη απαγόρευση να συμμετάσχει το Δημόσιο και άρα έχασε το Δημόσιο σε σχέση με τη δυνατότητα που είχε, αφού απομειώθηκε η αξία της συμμετοχής του. Δεύτερον, οι τράπεζες καλώς στάθηκαν στα πόδια τους. Αλλά το να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, σημαίνει ότι προστατεύουμε και τη λαϊκή οικονομία και τις καταθέσεις. Στηρίχθηκαν με βάση τα χρήματα όλων μας. Και ενώ κατέστη βασικός μέτοχος το Δημόσιο και πλειοψηφικός, πλην της Eurobank, όπου έχει πέσει κάτω από 50% η συμμετοχή μετά την ΑΜΚ, ποτέ δεν άσκησε τα δικαιώματά του. Η διοίκηση δηλαδή παρέμεινε στην προηγούμενη κατάσταση. Τα μεγάλα ερωτήματα λοιπόν από εδώ και εμπρός είναι: η στήριξη των τραπεζών με τα χρήματα που έδωσε ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί τώρα και με στήριξη των δανειοληπτών και με κοινωνική πολιτική; Θα υπάρξει ρευστότητα; Αυτά, για την ώρα, είναι αναπάντητα και αυτή είναι η προσέγγισή μας γύρω από το θέμα».

Ο κ. Σκουρλέτης κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός ότι στο Χαλάνδρι οι μαθητές παρέλασαν υπό τους ήχους του εμβατηρίου του ΕΑΜ.

«Θα ήταν πιο σημαντικό να συζητήσουμε την αλλαγή του συνολικότερου πλαισίου των παρελάσεων και όχι να συζητάμε ποια τραγούδια ακούγονται. Να βρούμε δηλαδή νέους τρόπους, πιο αυθεντικούς, ζωντανούς, διότι τη χθεσινή ημέρα σφράγισε αυτός ο αποστειρωμένος τρόπος με τον οποίο έγινε χθες η στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη και η μαθητική στην Αθήνα», είπε.