​Τα δικά τους μηνύματα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας με ανακοινώσεις τους για την αυριανή ημέρα μνήμης και τιμής.

Ευ. Βενιζέλος: "Η χώρα βγαίνει όρθια από τη δοκιμασία"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα βγαίνει και πάλι όρθια από την δοκιμασία, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, στο μήνυμά του για τους αυριανούς εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου.

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας και η αρχή του παλλαϊκού νικηφόρου πολέμου των Ελλήνων ενάντια στο φασισμό. Κάθε γενιά όμως αντιμετωπίζει τις δικές της ��ροκλήσεις και στη δική μας έλαχε να αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό πόλεμο, έναν ανορθόδοξο πόλεμο με ασύμμετρες χρηματοοικονομικές απειλές. Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο διάστημα για την οριστική και ασφαλή έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση. Μπορούμε πλέον να πούμε ότι ο πόλεμος της γενιάς μας έχει κερδηθεί, αρκεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός να σεβαστεί τις θυσίες του και να έχει ως ύπατο κριτήριο την αλήθεια. Κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο μπροστά στον ενωμένο και αποφασισμένο ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

ΚΚΕ: «Ο λαός να πει το δικό του “όχι” στην πολιτική της εξαθλίωσης»

Να πουν σήμερα το δικό τους ΟΧΙ στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, καλεί τον λαό και τη νεολαία το ΚΚΕ, στο μήνυμά του με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

«Τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό-ναζισμό. Τον αγώνα και τους νεκρούς των στρατιωτικών και του λαού στο μέτωπο και τα μετόπισθεν. Τιμάμε όσους συνέχισαν την πάλη ενάντια στη ναζιστική κατοχή και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους εκατοντάδες χιλιάδες λαού και πατριώτες, τους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που έγραψαν λαμπρές σελίδες με τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Σήμερα, που η Ε.Ε. και τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα προσπαθούν να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και που εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, είναι ανάγκη οι μαζικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και κάθε τίμιος άνθρωπος, να πρωτοστατήσουν για να μάθουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα τη νεολαία όλη την αλήθεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το φασισμό και την ηρωική πάλη του λαού», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία»

«Η ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί. Η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της Αντίστασης αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός, όταν οργανώνεται και παλεύει για τα δικαιώματά και για την ανεξαρτησία του. Κανένας εχθρός δεν είναι αρκετά δυνατός, καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη μπροστά στη λαϊκή θέληση που εκφράζεται με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο», αναφέρει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Η μνήμη, όμως, της 28ης Οκτώβρη αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό, που αποδείχτηκε ο καλύτερος συνεργάτης των οικονομικά ισχυρών και βύθισε τους λαούς στη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, φασιστικά νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύονται την οικονομική και πολιτική κρίση, αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης. Η ΧΑ ξεπροβάλλει μέσα απʼ το βάλτο που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους, που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Γι' αυτό και σήμερα, η πιο ουσιαστική πράξη μνήμης και τιμής της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί οι αγών��ς σήμερα συνδέονται με την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν. Με τον αγώνα για μία άλλη πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της τις ανάγκες της κοινωνίας, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΑΡ: «Παρακαταθήκη αγώνα το "Όχι" του ‘40»

«Η επέτειος του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει τη χώρα σε μια δύσκολη καμπή και την κοινωνία βυθισμένη στην ανεργία και την ύφεση, αντιμέτωπη με την περιστολή δικαιωμάτων. Το “ΟΧΙ” του ’40 αποτελεί παρακαταθήκη αγώνα και έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων του ελληνικού λαού να προσδιορίσει αυτός τη μοίρα και τις προοπτικές του. Σήμερα, που οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στην έκρηξη νεοναζιστικών πρακτικών, η αν��ίσταση της γενιάς του “OΧΙ” σηματοδοτεί, παράλληλα, την ανάγκη να αντιμετωπισθεί το φασιστικό φαινόμενο που δηλητηριάζει τη δημοκρατία και ποτίζει με ρατσιστικό μίσος την κοινωνία», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.