Την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο σηματοδοτεί –όπως φαίνεται- η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ηράκλειο Κρήτης, στα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για νέα αρχή και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ: «Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Μια αναγέννηση του Κινήματός μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε για άλλη μια φορά την αυτοκριτική και υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του και τη στάση που τήρησε ως πρωθυπουργός το 2010, αφήνοντας μάλιστα έντονες αιχμές για τη σημερινή κυβέρνηση.

«Τι θα έκαναν λοιπόν το 2010, αυτοί που σήμερα, σε πολύ καλύτερες συνθήκες, πνίγονται σε μια κουταλιά νερό των διεθνών αγορών; Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση της δικής μας Κυβέρνησης - του Κινήματός μας. Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τι σήμαινε, σε εκείνες τις συνθήκες, να βρούμε 110 δισεκατομμύρια για να συνεχίσει να λειτουργεί το δημόσιο, όταν οι αγορές δεν μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λίρα χωρίς ληστρικά επιτόκια» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως «αυτοί που έσκιζαν το Μνημόνιο στα λόγια, έμειναν στα λόγια».

Ο κ. Παπανδρέου δικαιολόγησε τις σκληρές επιλογές του σημειώνοντας πως το 2009 με την κυβέρνησή του έγινε μια «πολύ σοβαρή αρχή», για να συμπληρώσει ότι αν α��τό είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν «η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν μνημόνιο».

Τα βέλη του κ. Παπανδρέου συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς, με τον ίδιο να κάνει λόγο για μερικούς στο ΠΑΣΟΚ που «αφήνουν αυτούς που μας λοιδωρούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα» αλλά και για άλλους που «έχτισαν καριέρες, ποσοστά και αξιώματα πάνω στην αντιμνημονιακή υστερία».

Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να διαμορφωθούν «οι ελάχιστες κοινές προσεγγίσεις», ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου στην Ελλάδα με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων και ιδρυμάτων παγκοσμίου φήμης και με αντικείμενο την κατάθεση ενα��λακτικών σεναρίων διαχείρισης του εθνικού χρέους.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο, κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του με τη λέξη «πάμε!» που ήταν το προεκλογικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ το 2009: «Κανείς δε με κρατάει! Δε με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά δεν θα ησυχάσω αν δε δικαιωθούν οι αγώνες μας. Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας, μας καλεί και πάλι!" Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε!».

Σημειώνεται ότι το παρών στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού έδωσαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου καθώς και πρώην βουλευτές του Κινήματος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και πρώην και νυν τοπικοί άρχοντες και δημοτικοί σύμβουλοι. Τον κ. Παπανδρέου προλόγισε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» Φίλιππος Πετσάλνικος.