«Σφαλιάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα στο προσωπικό του μπλογκ με τίτλο «Το μήνυμα των αγορών για την Ελλάδα και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο γνωστός οικονομολόγος και παρ’ ολίγο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στη ραγδαία άνοδο του επιτοκ��ου του 10ετούς ομολόγου και την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

«Όσο οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα παραμένουν βαρύτατοι και η φτώχεια θα μεγαλώνει, τόσο πιο απίθανη θα γίνεται η επανεκλογή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το επιτελείο του Μαξίμου είχε λοιπόν τη φαεινή ιδέα να εμφανιστεί ως επικεφαλής του αντι-μνημονιακού αγώνα, με την προοπτική να απεμπλακεί αμέσως από το ΔΝΤ – και όχι το 2016, όπως προβλέπει το Μνημόνιο – καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια (που θα κυμανθούν στα 20-30δις ευρώ) από τις ανοιχτές αγορές» τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας, υπογραμμίζοντας πως «ο κυβερνητικός χειρισμός κατέρρευσε και μαζί του και η τελευταία ελπίδα της τραγικής κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου να διασωθεί».

Στη συνέχεια, ο κ. Λαπαβίτσας εξαπολύει βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το πιο αμείλικτο μήνυμα των αγορών στάλθηκε όμως προς την αντιπολίτευση».

«Η πανωλεθρία που υπέστη η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έδειξε ότι μια κυβέρνηση με το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει εντονότατη επίθεση των αγορών, με μεγάλη άνοδο των επιτοκίων και πτώση του χρηματιστηρίου. Η αστάθεια και η ανησυχία θα είναι μεγάλη και για τις τράπεζες και για τις επιχειρήσεις» σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι «καλό είναι φυσικά να ενημερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα διεθνή φόρα για τις θέσεις του, αλλά ακόμη καλύτερο είναι να έχει αντίληψη τω�� συμφερόντων του αντιπάλου. Δεν υπάρχουν ‘λογικοί’ διαπραγματευτές με τους οποίους θα συνδιαλλαγεί μια ριζοσπαστική ελληνική κυβέρνηση».

Τονίζοντας στη συνέχεια πως η μόνη πραγματική ισχύς μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους «εκβιασμούς» που θα ασκηθούν θα είναι η λαϊκή στήριξη και αποφασιστικότητα, ο κ. Λαπαβίτσας επισημαίνει πως «τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων είναι ίσως το τελευταίο καμπανάκι για τον ΣΥΡΙΖΑ και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να επιδιώξει την αλλαγή που χρειάζεται με ρεαλιστικό τρόπο».