Βολές κατά ριπάς σε Τουρκία και Αχμέτ Νταβούτογλου εξαπέλυσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Κούρκουλας -μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84- καταλόγισε στην Τουρκία «νομικές ακροβασίες που είναι πασιφανές ότι δεν ισχύουν», τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα τις χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η δυνατότητα διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών είναι πολύ σημαντική για όλη την Ευρώπη», ενώ για το θέμα της τουρκικής ένταξης δήλωσε: «Είμαστε υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά, βεβαίως υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. Στο μέτρο που δεν γίνεται αυτό βεβαίως δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Αναστασιάδης: «Μιλούν από μόνες τους οι πράξεις»

«Όταν οι πράξεις μιλούν από μόνες τους τα λόγια περιττεύουν» απάντησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μέσω γραπτής δήλωσής του στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβουτογλου, κατηγορώντας την Τουρκία πως ενώ διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία προς τους ναυτιλομένους (NAVTEX), αποδεικνύοντας έτσι τις πραγματικές της προθέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος θα θέσει το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλεί την Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, «να προχωρήσ��ι άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών».