​Μια νέα πρωτοβουλία στον χώρο της Κεντροαριστεράς δημιουργήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Ονομάζεται «Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» και έχει επικεφαλής τον πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Λυκούδη.

Σύμφωνα με τον κ.Λυκούδη, η πρωτοβουλία του απευθύνεται σε όλες οι δυνάμεις του ιστορικού δημοκρατικού χώρου - από το δημοκρατικό και φιλελεύθερο κέντρο, τους σοσιαλιστές, έως και την ανανεωτική αριστερά.

likoudis.jpg

«Απευθύνομαι σε ανησυχούντες παλιούς και νέους ιδιοκτήτες του χώρου. Συγκάτοικοι είμαστε. Δεν ερχόμαστε για να κλέψουμε από οποιονδήποτε το οτιδήποτε. Για να προσθέσουμε ερχόμαστε στον κοινό κορβανά, παρότι εμείς πρέπει να ανησυχούμε, και δικαίως νομίζω, για επιμονές και αρχηγισμούς. Δεν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα άλλο «στέκι» για να στεγάσουμε κάποιες ματαιοδοξίες μας» είπε και εξήγησε γιατί αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία την δεδομένη στιγμή.

«Η κρίση μας έθεσε προ των ευθυνών μας. Ωριμάσαμε μαζί της. Και αποφασίσαμε – όχι εύκολα, ούτε χωρίς προβλήματα, καθυστερήσεις και αντιφάσεις – ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας», τόνισε ο κ.Λυκούδης, κατηγορώντας παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη στάση τους τα χρόνια της κρίσης.

likoudis2.jpg

Αίσθηση έκανε και η κριτική που άσκησε στη ΔΗΜΑΡ. «Κάποιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 2012 με τον σχηματισμό της τρικομματικής Κυβέρνησης, αλλά αυτή η φωτεινή σελίδα έκλεισε άδοξα ένα μόνο χρόνο μετά, με ευθύνες των ίδιων των δυνάμεων που είχαν συγκροτήσει την Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Θα μπορούσαμε εδώ να απαριθμήσουμε αλαζονικές συμπεριφορές στην τρικομματική κυβέρνηση από αυτούς που είχαν και έχουν, όπως και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, το πάνω χέρι. Αλλά αυτό που μας συντρίβει στον απολογισμό μας είναι η δική μας τότε αριστερά που φάνηκε να τολμά αλλά δυστυχώς δεν άντεξε ούτε την ίδια της την τόλμη, διαψεύδοντας χιλιάδες συμπολίτες που την εμπιστεύτηκαν», είπε χαρακτηριστικά

Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο εθνικό πολιτικό σχέδιο, με ριζικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια επανάσταση του αυτονόητου, της κοινής λογικής, που θα δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων».

likoudis4.jpg

Το παρών στην εκδήλωση του κ.Λυκούδη έδωσαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρ. Ψαριανός, τα πρώην στελέχη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ (Στ. Λειβάδας και Ι. Αντωνίου), τα οποία συμμετείχαν στη μεταρρυθμιστική τάση και αποχώρησαν μαζί με τον ανεξάρτητο βουλευτή, αλλά και αρκετοί συνοδοιπόροι του από την εποχή του ΣΥΝ. Εκεί ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου και στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Γιάννης Βούλγαρης και η Αθηνά Δρέττα που είχαν πρωτοστατήσει στην «κίνηση των 58», εκπρόσωποι της κίνησης νέων ΜΠΡΟΣΤΑ, αλλά και φίλοι του Ποταμιού και στελέχη της Ελιάς. Ιδιαιτέρως συζητήθηκε η παρουσία της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση. Την προσπάθεια του Σπύρου Λυκούδη στηρίζει ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή. Όσο για τον επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρου Θεοδωράκη, αν και είχε προσκληθεί προφορικά από τον κ.Λυκούδη, δεν πήγε στην εκδήλωση. Στο Μουσείο Μπενάκη, παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της ανασυγκρότησης του χώρου.

likoudis5.jpg

likoudis6.jpg

ΦΩΤΟ EUROKINISSI