​Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση, χωρίς νέο μνημόνιο, αλλά με ενεργό ένα σύστημα ευρωπαϊκής επιτήρησης εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ.

«Η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση “μετά το πρόγραμμα”, χωρίς νέο πρόγραμμα, αλλά με ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Η Ελλάδα σέβεται τους ισχύοντες κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης και τους σχετικούς όρους, αλλά αυτό δεν συνιστά νέο Μνημόνιο», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα».

Ο Ε. Βενιζέλος επιτίθεται για μια ακόμα φορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους… «πρόθυμους συνοδοιπόρους της σε διάφορους κύκλους», κατηγορώντας ουσιαστικά την αντιπολίτευση ότι «επιχαίρει για τις δυσκολίες αυτής της διαπραγμάτευσης», η οποία γίνεται ολοκληρωμένα και υπεύθυνα από την κυβέρνηση.

«Δεν καταλαβαίνουν ότι έχασαν κάθε πρόσχημα σε σχέση με την επικίνδυνη ανευθυνότητα των όσων λένε και υπόσχονται με απύθμενη αυταρέσκεια;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον της Γιάννας Αγγελοπούλου, μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις της σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι βρίσκεται… «απέναντι στο σύστημα», γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Τι έχουν να πουν αυτοί που αφενός μεν επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί βιάστηκε, υποτίθεται, να μιλήσει για έξοδο από το Μνημόνιο, αφετέρου, δε, νταντεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ που επαγγέλλεται ότι θα το καταργήσει μονομερώς και άμεσα μαζί με όλους τους εφαρμοστικούς νόμους; Υπάρχει κάποιος λογικός ειρμός σε αυτή τη στάση; Προφανώς κανένας. Πρόκειται για μια γνήσια “αντισυστημική” και “αντισυμβατική” προσέγγι��η που επιτρέπει σε ορισμένους πάμπλουτους χομπίστες (με τα χρήματα στο εξωτερικό και τις πιθανές ζημιές στην Ελλάδα) να διασκεδάζουν την ανία τους εις βάρος των πολιτών, και μάλιστα των πιο αδύναμων, υπό τις ιαχές ορισμένων αμετανόητων "λαθρεμπόρων επιρροής" που νομίζουν ότι το 2014 είναι όπως ήταν το 2004».