Με την ευρωκρίση νο. 2 ασχολείται μεγάλος μέρος του γερμανικού τύπου, με δημοσιεύματα να αποδίδουν την επιστροφή τα κρίσης στην Ελλάδα στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που θα έφερνε στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην πρόθεση της Ελλάδας να βγει πρόωρα στις αγορές.

«Προπάντων το φάντασμα των πρόωρων εκλογών τρομάζει τους επενδυτές» τονίζει η Handelsblatt, εξηγώντας ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εκλέξει έναν νέο πρόεδρο και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Σε αυτό ποντάρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται σαφώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι σημαίνουν αυτά για τα δημοσιονομικά της χώρας, την παραμονή της στην Ευρωζώνη και το μέλλον της στην Ε.Ε.» προσθέτει η Handelsblatt, αναφέροντας παράλληλα ότι και η πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να βγάλει πρόωρα τη χώρα του από το πρόγραμμα στήριξης δεν βρίσκει την επιδοκιμασία των αγορών: «Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν τώρα πώς δεν είναι σύμφωνες με κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα, η Neue Zürcher Zeitung με τίτλο «η Αθήνα αισθάνεται την ισχύ των αγορών», αναφέρεται σε ρεπορτάζ της νέα γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως υπογραμμίζεται δεν επιμένει πλέον στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως «η ρεαλιστική προοπτική μιας νίκης της ριζοσπαστικής Αριστεράς τον Μάρτιο συμβάλλει στην αβεβαιότητα των επενδυτών και προκαλεί αρνητικές διαθέσεις στην οικονομία».