​Υπέρ της γραμμής πίστωσης που προτείνουν οι δανειστές τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Είμαι θετικός στην ύπαρξη ενός ισχυρού αποθέματος στο οποίο μπορούμε να στραφούμε και να αντλήσουμε πόρους σε ώρα ανάγκης. Έχουμε τους εναπομείναντες -μετά τα stress test- πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας [...]. Αυτά είναι χρήματα που έχουν ήδη δοθεί από τους Ευρωπαίους και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως απόθεμα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην Real News ο κ.Χαρδούβελης, περιγράφοντας παράλληλα την αλλαγή σχέσης της χώρας μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν πρόκειται για διαζύγιο. Το ονομάζω αλλαγή σχέσης. Το ΔΝΤ θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής, χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα, όπως κάνει σε όλες τις χώρες στις οποίες προηγουμένως έχει δανείσει χρήματα», εξηγεί.

Αναφερόμενος στο κλίμα των αγορών που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες με τις μεγάλες «βουτιές» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ.Χαρδούβελης το αποδίδει στο ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αυτό αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για το τι έπεται στη συνέχεια, δηλαδή ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μας με τους μέχρι σήμερα επίσημους δανειστές μας. Η αβεβαιότητα αυτή έγινε έκδηλη τελευταία και πάντοτε προεξοφλείται αρνητικά από τις αγορές. Η αγορά θα ανακάμψει όταν τα αίτια της αβεβαιότητας εκλείψουν».

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Γκίκα Χαρδούβελη είναι «η πολιτική αστάθεια στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης», την οποία χαρακτηρίζει «εθνικά επιζήμια» και λέει «Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο».

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει μόνο ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει» και προσθέτει «Πρέπει πρώτα να κλείσει θετικά η αξιολόγηση που ξεκίνησε, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας στη διαπραγμάτευση για το χρέος».

Για τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί ότι «δεν θα βρεθούμε προ σημαντικών εκπλήξεων. Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά οργανωμένες».

Τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, ζητώντας συναίνεση στα μεγάλα θέματα.

Σχολιάζοντας όσα λέγονται περί καπελώματος από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ.Χαρδούβελης τα χαρακτήρισε «κουτσομπολιά» και «παραπολιτική φιλολογία», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «φίλο» του, τον πρώην υπουργό Οικονομικών . Επίσης μιλά με τα καλύτερα λόγια και για τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά.

«Έχω μια εξαιρετική, ουσιαστική και αποτελεσματική σχέση και συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Αν υπήρχε έλλειψης εμπιστοσύνης ή ''χημείας''-όπως κάποιοι σκοπίμως αναπαράγουν για δικούς τους λόγους- θα το είχα αντιληφθεί. Είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Σαμαράς με τους ρυθμούς που δουλεύει, την ιδιοσυγκρασία του και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει, επίσης δεν ασχολείται με την παραπολιτική φιλολογία» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική που του γίνεται ότι δεν ελέγχει τους υπουργούς, ο κ.Χαρδούβελης είπε πως «ο πρωθυπουργός, εγώ, οι υπουργοί, όλοι μας, γνωρίζουμε πολύ καλά τις προτεραιότητες της χώρας. Συναίνεση, δουλειά, υπευθυνότητα και χρήσιμους λειτουργούς χρειάζεται η χώρα, όχι παιδονόμους...».