Δυσπιστία απέναντι τόσο στη ΝΔ όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λ��γαριασμό του ΣΚΑΪ. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρότι έχει βελτιωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 69% εκτιμά ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, το 64% απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ το 36% «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι». Στην ίδια ερώτηση για το ΣΥΡΙΖΑ το 69% των ��ρωτηθέντων απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ το 31% «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι».

Αλλά και για την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο 25% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά έναντι 59%. Τον Οκτώβριο 26% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά έναντι 57% που απαντά αρνητικά.

Για τη διενέργεια εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 49,5% επιθυμεί να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές ώστε η επόμενη να εκλέξει Πρόεδρο, το 43% επιθυμεί να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, ενώ 7,5% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο, το Σεπτέμβριο το 42,5% επιθυμούσε να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή έναντι 50,5% που επιθυμούσε εκλογή νέου ΠτΔ μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση νέας Βουλής.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός κερδίζει τη μια μονάδα που έχασε τον προηγούμενο μήνα και προηγείται με 24,5%. Έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 23%. Χαμηλότερη είναι η δημοτικότητα του έγκλειστου στον Κορυδαλλό επικεφαλής της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκου (3,5% από 7%) όπως και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου με 11% (από 12%).

Τις υψηλότερες δημοτικότητες καταγράφουν ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, π��υ είναι πρώτος με 26,5% (αλλά με πτώση 7,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 34% του Απριλίου), ακολουθεί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς με 24,5% (από 28%) και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας (23% από 19%). Ο γγ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σημειώνει 18% (από 20%), ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος καταγράφει 9,5% (από 12%) ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης πέφτει στο… μισό προηγούμενο ποσοστό μέσα σε ένα μόλις μήνα, με 13% (από 26%!).