Αυτό που συνέβη με τον Δήμο του Μαραθώνα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου όπως αποκαλύπτει ο Τάσος Τέλλογλου στο ρεπορτάζ του στο Star, καθώς η τρόικα ήδη από το τέλος του 2011 είχε διαπιστώσει ότι αρκετοί δήμοι κινούνται στα όρια της χρεωκοπίας

Συγκεκριμένα η τρόικα είχε εντ��πίσει ότι οι Δήμοι κινούνται χωρίς να έχουν διπλογραφικό σύστημα, με πλασματικούς προϋπολογισμούς στους οποίους υπολόγιζαν ανύπαρκτα έσοδα και με τις πρώην δημοτικές επιχειρήσεις που σαν μαύρες τρύπες κατάπιναν εκατομμύρια εκατομμυρίων.

Έτσι αποφάσισε να προχωρήσει σε επίπεδο τεχνικού κλιμακίου στον έλεγχο δειγματοληπτικά κάποιων Δήμων που επιβεβαίωσαν τις αρχικές υποψίες. Μάλιστα ένας από τους Δήμους που ελέγχθηκε πρώτος ήταν ο κατά τα άλλα πλούσιος Δήμος των νοτίων προαστίων, η ταμίας του οποίου είχε καταφύγει στο ελεγκτικό συνέδριο για να προστατευθεί από το «σύστημα» καταγραφής δαπανών και εσόδων για να απειληθεί με διαθεσιμότητα. Ο έλεγχος έδειξε ότι ο Δήμος αυτός λειτουργούσε στα όρια της αδυναμίας πληρωμών!

Υπάρχουν όμως και άλλοι, όπως η Νίκαια που εκδήλωσαν αδυναμία πληρωμών, ενώ πολλοί Δήμοι με σημαντικά έκτακτα έσοδα, όπως ο πρώην Δήμος Άνω Λιοσίων poy με ανταποδοτικά εκατομμυρίων από τα σκουπίδια παρουσίαζε εξ αιτίας ενός ξέφρενου πάρτι προσλήψεων χρέη εκατομμυρίων. Μέχρι και ποδοσφαιρική ομάδα είχε στην Α΄ Εθνική που ανήκε σε δημοτική επιχείρηση με τεράστια ελλείμματα.

Όσον αφορά το τι συνέπειες έχουν οι δήμαρχοι που συλλαμβάνονται να διαχειρίζονται με κακό τρόπο τα οικονομικά τους , η απάντηση είναι «κατά κανόνα τίποτα»! Αν εξαιρεθεί ο πρώην δήμαρχος Ζακύνθου και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν τιμωρούνται διότι: α. οι υποθέσεις αυτές είναι δυσαπόδεικτες β. δεν υπάρχει ασφαλής προληπτικός ελεγχος και σπάνια το Ελεγκτικό Συνέδριο τους «ρίχνει» τις δαπάνες.

Η κατάσταση με τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων έχει γίνει ακόμα πιο απελπιστική. Υπάρχει δήμος της Βόρειας Ελλάδας που διαθέτει όχι έναν αλλά 7 υπαλλήλους που πληρώνονται από ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή επειδή δεν δύναται να τους πληρώσει !

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι στο παρελθόν δανείζονταν από ιδιωτικές τράπεζες έναντι με��λοντικής κρατικής χρηματοδότησης που αργότερα περικόπηκε. Τώρα αυτά τα δάνεια δεν είναι σε θέση να τα πληρώνουν και τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Εκείνοι που έδωσαν και εκείνοι που πήραν τα δάνεια, με την τροπολογία που ψήφισε η Βουλή πριν ενάμιση χρόνο, δεν ��χουν την παραμικρή ευθύνη…