«Ανοικτό παράθυρο» για προληπτικό πρόγραμμα πιστώσεων που θα συνοδεύσει την χώρα στην προσπάθεια αυτόνομου δανεισμού άφησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος του Εurogroup θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς τι θα συμβεί στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους, θεωρεί ότι η προληπτική γραμμή πιστώσεων είναι μια από τις επιλογές και προαναγγέλλει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και διαπίστωση του ύψους των χρηματοδοτικών αναγκών.

«Είναι λίγο νωρίς για να σας πω» σχολίασε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνιστούσε στη χώρα μας μια προληπτική γραμμή πιστώσεων καθώς το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα τελειώνει το Δεκέμβρη. «Είμαστε ακόμα στην μέση αυτού του προγράμματος, που εκτείνεται ως το τέλος του χρόνου, υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα και περαιτέρω εκταμιεύσεις, αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να δεσμευθεί για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει και πριν από το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποφασίσουμε το τι θα ακολουθήσει. Το πρόγραμμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης είναι μία πιθανότητα» πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο ίδιος θα συνιστούσε την ένταξη της Ελλάδας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, ενώ όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους υπογράμμισε πως «πριν από το τέλος του χρόνου θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους, θα δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης για του χρόνου και τα επόμενα έτη και μετά θα δούμε τι είναι απαραίτητο».