​Η έξοδος από το μνημόνιο και το… διαζύγιο με το ΔΝΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά με τον Έλληνα υπουργό, όπως έγραψε και το star.gr να δηλώνει:

«Είχαμε μια ενδ��αφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα εισέπραξε θετικά μηνύματα, συγχαρητήρια και ενθάρρυνση για να προχωρήσει μπροστά και να συνεχίσει την προσπάθεια, τονίζοντας ότι πλέον άνοιξε η συζήτηση για απεμπλοκή του ΔΝΤ.

«Η βεντάλια άνοιξε και οι συζητήσεις ξεκίνησαν. Το ΔΝΤ είναι θετικό στο ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, διότι πιστεύει ότι συνέβαλε στην ελληνική αυτή πρόοδο», δήλωσε.

Διευκρίνισε πάντως, ότι από πλευράς ΔΝΤ, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μιλάμε για έξοδο, αλλά για μια αλλαγή σχέσης, μιας και η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει σχέση με το ΔΝΤ, αλλά όχι με τους ίδιους όρους», επεσήμανε η ίδια πηγή, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, επισ��μαίνοντας με νόημα ότι πρέπει να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές.

Μάλιστα, η ελληνική πλευρά μετά την συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν μπορεί να γίνει αύριο και θα διαρκέσει κάποιους μήνες.

Ανακοίνωση όμως έβγαλε και το ΔΝΤ μετά τη συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη, η οποία αναφέρει:

«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε στην Ελλάδα να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Την ίδια ώρα πάντως, η Deutsche Welle, με ρεπορτάζ της αποκαλύπτει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο ΔΝΤ για την ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το μνημόνιο, εγείροντας ανησυχίες ότι δεδομένης της αβεβαιότητας στην οικονομία της Ευρωζώνης και της αστάθειας στις αγορές, το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μπορεί να είναι δυσβάσταχτο.