Σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και αναρωτήθηκε ποιά είναι η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, δεν θα βοηθήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά θα επιστρέψουν τη χώρα κυριολεκτικά σε χρεοκοπία και πίσω στο 2009».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα για να δηλώσει ειρωνικά πως η Μέρκελ περιμένει αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και προειδοποίησε πως «κόποι 5 χρόνων μπορούν κάλλιστα να καταστραφούν σε 5 μέρες με μια λάθος απόφαση ή μια λάθος υπόσχεση».

Οδικός χάρτης 7 σημείων έως τον Φεβρουάριο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη μέχρι την εκλογή του ΠτΔ σε επτά βήματα:

1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου: δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, θα αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και θα επιβεβαιώνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών. «Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια είναι πολύ κοντά» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

4. Η πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα. Χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα αλλά με τη χρήση των ευρωπαϊκών μηχανισμών της Ευρωζώνης.

5. Η ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, το οποίο προυποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο θα είναι «δική μας ιδιοκτησία και όχι των δανειστών».

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις, όπως τ�� κοινωνικό μέρισμα προς τις ευπαθείς ομάδες, η ασφάλιση για όλους, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα.

Υπάρχει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Ο ίδιος, σημείωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι η πλειοψηφία είναι αρκετή. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «δεν είμαστε αφελείς, υπάρχει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Πιστεύω στο ένστικτο του ελληνικού λαού, ότι τελικά θα κάνει την σωστή λύση» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.