​Την ανάγκη «να μην επιστρέψει η χώρα στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που την ταλάνισε εδώ και 20 χρόνια» επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, προτείνοντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ως ένα «πρώτο βήμα ομαλότητας» μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οπότε, ο ίδιος προέβλεψε, πως «θα ανασάνει ο τόπος».

Σύμφωνα με τον υπουργό «η περιγραφή των προβλημάτων δεν συνιστά λύση τους» αλλά αυτό που θα πρέπει να γίνει για να βγει η χώρα από την κρίση είναι «να αναγνωστούν αρχικά τα λάθη και μπει πλάτη το καθεστώς του υπαρκτού ρεαλισμού και πραγματισμού και για ��ια οικονομία που θα βασίζεται στις ίδιες της τις δυνάμεις «και όχι σε ανύπαρκτα δάνεια που δεν είναι κανείς διατεθειμένος να χορηγήσει στη χώρα».

Ο κ.Τασούλας κάνοντας έναν απολογισμό για το πώς η Ελλάδα έφτασε σε αυτή την κατάσταση της κρίσης, απέδωσε ευθύνες και στην Αριστερά.

«Όταν, στις 9 Αυγούστου του 1992, η Ευρώπη καλούσε σε επείγουσα λήψη θαρραλέων μέτρων και -ειδικότερα για την Ελλάδα - αυστηρή περικοπή κρατικών επιδοτήσεων, ταχύτερη απελευθέρωση των αγορών για αύξηση του ανταγωνισμού, η αντιπολίτευση ωρυόταν, όπως και σήμερα και η κυβέρνηση υπέκυπτε. Καταγγέλλοντες και αναβάλλοντες κυβερνούσαν τη χώρα - και έτσι φτάσαμε στο 2009, όταν ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε δύο χρόνια πάγωμα μισθών και συντάξεων για να φύγουμε απ' την κρίση, και αντιμετωπίστηκε με τίτλους του στυλ "ληστεία χωρίς κουκούλα" και "μέτρα-σοκ". Όλοι λοιπόν, είχαμε ευθύνες: Εμείς οδηγούσαμε τη χώρα προς την κρίση σε ρυθμό βάδην και η Αριστερά έλεγε "τροχάδην!"» είπε χαρακτηριστικά