​Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την πόλωση που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό και τα σενάρια που την θέλουν μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κινούν ανατρεπτικά νήματα μίλησε στο περιοδικό Crash, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πιστεύω ότι οι 180 βουλευτές υπάρχουν, αλλά θα είναι πολιτική η ψήφος και κατόπιν τούτου θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το πολιτικό κλίμα που υπάρχει εκείνη τη χρονική στιγμή», είπε η κα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι η πόλωση έχει φτάσει σε ακραία σημεία.

«Βλέπω σημάδια ακραίας πόλωσης. Χρησιμοποιείται ένα λεξιλόγιο μεταξύ των πολιτικών στελεχών που με τρομάζει και δεν πιστεύω ότι η χώρα μας αντέχει αυτού του είδους την πόλωση. Είμαι βεβαία ότι όταν θα πάμε σε εθνικές εκλογές, όποτε πάμε, οι Έλληνες θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικές λογικές. Αν όμως πάμε διχάζοντας τον ελληνικό λαό, τότε αυτό θα είναι ολέθριο έγκλημα», είπε.

Επανέλαβε μάλιστα την πεποίθησή της ότι η παρατεταμένη εκλογολογία δεν κάνει καλό στον τόπο και πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει έξι μήνες με εκλογολογία. Δυστυχώς στη χώρα μας η εκλογολογία αρχίζει την επομένη των εθνικών εκλογών, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μπροστά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν το επιχείρημα του κ. Καραμανλή απέναντι στον κύριο Παπανδρέου και δυστυχώς επαναλαμβάνεται και σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι όσο πιο νωρίς πάμε τόσο καλύτερα για τη χώρα», τόνισε.

Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι το αρνητικό κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία που εκφράζεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις μπορεί να ανατραπεί, εφόσον το κόμμα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες.

«Είμαι βέβαιη ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πρώτον με αλλαγή στο φορολογικό και δεύτερον με συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα εκφράζουν όλη την παράταξη. Το όλη μπορείτε να το βάλετε με κεφαλαία. Η παράταξη αυτή υπάρχει κι όποιος πιστεύει ότι την εκφράζει μόνο το κόμμα κάνει λάθος. Ως παράταξη πρέπει να δούμε τη Νέα Δημοκρατία, όπως την βλέπαμε πάρα πολλά χρόνια. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε πολιτικές, οι οποίες δεν μας εκφράζουν. Πρέπει να πάμε με ψηλά το κεφάλι σε αυτές τις εκλογές, τις οποίες μπορούμε να κερδίσουμε», δήλωσε.

Στην ερώτηση για το αν θα διεκδικήσει και πάλι την αρχηγία της ΝΔ, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές και τεθεί θέμα ηγεσίας, η κα Μπακογιάννη ήταν κατηγορηματική:

«Πρώτον δεν ήμουν ποτέ καλή στη σεναριολογία. Όμως σήμερα οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι και αλίμονό μας αν μπούμε σε τέτοιες λογικές. Οι στόχοι μας είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να κατατεθεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη χώρα, να μπορέσουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ολοκληρώσουμε την πορεία εξόδου από την κρίση. Αυτοί είναι οι στόχοι και σ’ αυτούς τους στόχους εγώ είμαι ταγμένη».

Η κα Μπακογιάννη απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει κυβερνήσει με την Αριστερά και στην Ελλάδα. Με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Στην πολιτική δεν μπορείς ποτέ να πεις ποτέ, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Οι διαφορές σήμερα μεταξύ της φιλοσοφίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και ημών είναι διαφορές ουσίας. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες, εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικών τραπεζών, όπως είναι σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κρατικοποιήσει το ΤΧΣ, τότε χάσμα βαθύ μας χωρίζει. Τι θα έκανε μια τέτοια κυβέρνηση; Σε τι θα συμφωνούσε για να μπορέσει να κυβερνήσει; Άρα, δεν βλέπω πώς θα μπορούσαμε, αν ένας από τους δύο δεν αρνηθεί εαυτόν, να κυβερνήσουμε. Και πιστέψτε με, σήμερα η εξουσία δεν είναι κάτι το τόσο θελκτικό για να απαρνηθείς τον εαυτό σου».

Τέλος απάντησε και στα σενάρια που τη θέλουν μαζί με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να υποκινούν ανατρεπτικά νήματα.

«Αέρας φρέσκος. Εγώ δεν μπερδεύω ποτέ τις προτεραιότητές μου. Όταν γύρισα στη Νέα Δημοκρατία μετά τη διαγραφή μου επέστρεψα γιατί θεώρησα απολύτως απαραίτητη την παρουσία μου εκεί. Δικαιώθηκα γιατί 2,6% ήταν η διαφορά τελικά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί τρία χρόνια στηρίζω αυτή την πολιτική, διότι την πιστεύω και σήμερα αυτά τα οποία λέω τα πιστεύω και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δίνουν μάχη για τα πιστεύω τους και όχι για την καρέκλα. Εγώ δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι είμαι ένας από αυτούς», είπε.