​Μια ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) της Κυπριακής Δημοκρατίας φούντωσε πάλι τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας και Τουρκίας. Η απαίτηση της γείτονας χώρας να σταματήσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με την αιτιολογία ότι αυτές αποτελούν «προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνικής πλευράς» ανάγκασε το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να αντιδράσει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κωνσταντίνος Κούτρας απαντώντας την Κυριακή σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα, επεσήμανε: «Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας» και πρόσθεσε «Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».

Και η Λευκωσία προειδοποίησε με την σειρά της την Τουρκία για σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα είχαν το πρωί της Δευτέρας ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε στο τηλέφωνο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, οι κ.κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης συζήτησαν σε σχέση με τα περαιτέρω διαβήματα και μέτρα, με συντονισμό κινήσεων από τις δύο Κυβερνήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κυπριακό site sigmalive.com, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για αύριο Τρίτη συνάντηση αρχηγών, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις.

Η συνάντηση των αρχηγών ήταν προκαθορισμένη για ενημέρωση από τον Πρόεδρο σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ όμως, προέκυψε το μεγάλο ζήτημα των προκλήσεων και ως εκ τούτου τέθηκε ψηλά στην ατζέντα.