Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,7% έναντι της ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της E-VOICE για τον «Ελεύθερο Τύπο». Αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Το αποτέλεσμα της πρόθεσης ψήφου κυμαίνεται στο επίπεδο των ευρωεκλογών (3,9%), ωστόσο τα ποσοστά και των δύο κομμάτων εμφανίζονται χαμηλά εξαιτίας τ��ν αναποφάσιστων και των ερωτηθέντων που απαντούν «δεν θα ψήφιζα».

Αθροιστικά, τα δύο κόμματα φτάνουν στο 30,9%, κάτι που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης τηρεί στάση αναμονής.

Αναλυτικά, πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,2%, δεύτερο η ΝΔ με 17,5% και τρίτο η Χρυσή Αυγή με 5,3%. Το Ποτάμι συγκεντρώνει 4,6%, το ΚΚΕ 4,4%, το ΠΑΣΟΚ 3,9% και εκτός βουλής- σύμφωνα με τη δημοσκόπηση- μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2%) και η ΔΗΜΑΡ (0,8%). Ο ΛΑΟΣ εμφανίζει ποσοστό 1,1%, ενώ το 8,3% απάντησε ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα. Το 12,2% δεν θα ψήφιζε, ενώ το 16,7% δήλωσε αναποφάσιστο.

Στο κρίσιμο ερώτημα για το αν η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, το 46,2% απάντησε αρνητικά, έναντι του 45% που επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 8%. Πάντως, οι περισσότεροι, το 44%, εκτιμούν ότι θα γίνουν τελικά εκλογές, με αφορμή τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ το 35,9% πιστεύει ότι θα εκλεγεί νέο πρόσωπο για αυτή τη θέση.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 4,4% μονάδες, στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός αρχηγός μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 23,1% και ο Αλέξης Τσίπρας το 18,7%. Το 47% απάντησε «Κανένας» σε αυτή την ερώτηση.

Ανάμεσα στους αρχηγούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στο ερώτημα για τον ποιον εμπιστεύονται περισσότερο ως πρωθυπουργό, το 35,7% απάντησε τον κ. Σαμαρά, το 31,9% τον κ. Τσίπρα, ενώ το 31% α��άντησε «Κανέναν».