«Ναι» στην αυτοτελή και αυτόνομη πορεία είπε η ΔΗΜΑΡ με τριάντα «λευκά» και κανένα «κατά», ενώ απορρίφθηκε η πρόταση για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση μόνο με αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις.

«Εκτιμώ ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί, αν και δύσκολα, αλλά με αγώνα μπορεί να εξασφαλίσει την ολική της επαναφορά. Μπορεί να σταθεί στα πόδια της με συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση του 3ου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για αδυναμίες και παραλείψεις σε χειρισμούς και σημείωσε ότι στρατηγική επιδίωξη είναι «η συγκρ��τηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία και τη ριζοσπαστική αριστερά που βρίσκεται και στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την ανάγκη εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν θα γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την παραίτησή του, είπε: «Δήλωσα εκείνες τις πρώτες δραματικές ώρες ότι είναι στη διάθεση των οργάνων του κόμματος για να μη υπάρξουν, από το βαρύ κλίμα του αποτελέσματος, φυγόκεντρες τάσεις. Θα είμαι υποψήφιος ξανά και θα αποφασίσει το συνέδριο».

Σημειώνεται ότι εγκρίθηκε και το νέο καταστατικό του κόμματος, ενώ όσον αφορά το τελεσίγραφο της ΚΟ στον Κουβέλη, η φωτιά έσβησε μετά από παρέμβαση του γ.γ. της ΚΟ Δημήτρη Αναγνωστάκη, �� οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο και πως η ΚΟ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνεδρίου.