Νέα δεδομένα για τον επανέλεγχο των συμβάσεων για παλαιότερες μονιμοποιήσεις φέρνει νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ετσι, τη γλυτώνουν όσοι προσελήφθησαν ή μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο, χωρίς να πληρούν τα νόμιμα κριτήρια, αρκεί τα στοιχεία που είχαν καταθέσει να είναι αληθή και θα διωχθούν μόνο όσοι με δόλο και ψευδείς δηλώσεις είχαν ξεγελάσει τα υπηρεσιακά συμβούλια και το ΑΣΕΠ.

Αποδεχόμενη πρόταση του αρμόδιου συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διά της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, τροποποίησε τη διάταξη για «έλεγχο εγκυρότητας», σε «έλεγχο γνησιότητας» των προσλήψεων.

Με τον τρόπο αυτό -όπως είχε μεταδώσει κατ’ αποκλειστικότητα το STAR- θα τεθούν εκτός Δημοσίου μόνο όσοι μονιμοποιήθηκαν –παραπλανώντας δολίως συμβούλια ελέγχου και ΑΣΕΠ- με ψευδή στοιχεία. Ενώ όσοι δεν πληρούν για λίγο τα νόμιμα κριτήρια, αλλά δεν απέκρυψαν την αλήθεια κατά τη διαδικασία μονιμοποίησης, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα παραμείνουν στην εργασία τους.

«Αυτές οι αλλαγές γίνονται, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι δεν κυνηγάμε παρατυπίες ή προβλήματα που δεν αφορούν πλαστότητα και δόλο του υπαλλήλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υφίσταται πρόβλημα ελέγχου ή απόλυσης» δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Με άλλη τροπολογία, τίθεται ως χρονικός ορίζοντας για αναδρομικό έλεγχο, σχετικά με προσλήψεις με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά, η 9η Ιουλίου 2013. Ετσι όσοι εντοπίζονται πριν από την ημερομηνία αυτή, δεν θα έχουν νομικές συνέπειες, ούτε θα κινδυνεύουν με επιστροφή χρημάτων ή κατάργηση της σύνταξής τους.

«Αποκρούουμε τις κατηγορίες, ότι θέλουμε να πάμε χρόνια πίσω και να βρούμε στα ντουλάπια υπαλλήλους κ.λπ.», ανέφερε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

Το πρωΐ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση προχώρησε σε κατάληψη του δημαρχείου Ασπροπύργου, καθώς οι ελεγκτές καλούν για εξηγήσεις τους 213 εργαζόμενους, σε σύνολο 502, που βρέθηκε να έχουν μονιμοποιηθεί παράνομα. Ενώ το μεσημέρι συναντήθηκε με τη Ρένα Δούρου, στην οποία πρόσφερε και ένα κομπολόϊ, για να συζητήσουν το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά πάντως στη μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο, όπως είχε συζητήσει με την τρόικα τον περασμένο Μάρτιο, την οποία αποσυνδέει από απολύσ��ις. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους τροϊκανούς, όλες οι μετακινήσεις από το νέο χρόνο θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να διεξάγονται κάθε Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο. Εξαιρούνται όσοι τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις με δικαστικές αποφάσεις και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, εάν την ώρα του διορισμού τους, δεν υπάρχουν κενές θέσεις.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

ΒΙΝΤΕΟ STAR