Ρύθμιση-ανάσα για τα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην εκπομπή Live U του STAR.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχει καθεστώς προστασίας η πρώτη κατοικία (σ.σ.: η προστασία από τους πλειστηριασμούς λήγει στο τέλος του 2014). Για τα στεγαστικά δάνεια έχουμε σκέψεις και σχέδιο αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τη σχετική συζήτηση με την τρόικα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένη» την υφιστάμενη διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια, έκανε λόγο για «συνολική πρόταση αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις τράπεζες, με το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση αλλά για κάτι που γίνεται «επειδή το χρειάζεται η κοινωνία».

«Δεν είναι δυνατό να μπούμε σε ανάπτυξη εάν δεν λύσουμε το θέμα του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι πολύ σημαντικό για να προφυλαχθούν και οι θέσεις εργασίας, δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να κλείσουν βιώσιμες επιχειρήσεις επειδή δεν κινηθήκαμε γρήγορα» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι η ρύθμιση αφορά «τους έντιμους συναλλασσόμενους και όχι τους επιχειρηματίες που πλούτισαν οι ίδιοι και άφησαν τις επιχειρήσεις τους να πτωχεύσουν».

«Θα πείσουμε την ΕΕ για επιδότηση των επιτοκίων στα ενήμερα δάνεια»

Ο ίδιος, υπογράμμισε πως υπάρχει «μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων που σχεδιάζει το υπουργείο», σημειώνοντας πως «συζητάμε με την ΕΕ την επιδότηση των επιτοκίων των ενήμερων δανείων».

Όπως εκτίμησε ο κ. Δένδιας, εντός ορίζοντα 6 μηνών θα έχουμε καταφέρει να πείσουμε την ΕΕ να αλλάξει μηχανισμό και να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε λεφτά από το νέο ΕΣΠΑ για να επιδοτήσουμε το επιτόκιο των ενήμερων δανείων.

«Δεν δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες και πολίτες»

Για «δεύτερη ευκαιρία» στον επιχειρηματία και τον πολίτη έκανε λόγο στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Θα φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό πτωχευτικό δίκαιο και πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών. Δεν θα αφήσουμε το θεσμικό πλαίσιο της χώρας ανοχύρωτο. Θα το κάνουμε πολύ καλύτερο και πολύ σοβαρότερο απ’ ότι υπάρχει σήμερα και θα το κάνουμε ώστε να δίνεται στον επιχειρηματία και στον πολίτη δεύτερη ευκαιρία, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα» υπογράμμισε ο υπουργτός Ανάπτυξης.

«Σωστή η ψήφος εμπιστοσύνης για να επανέλθει η σταθερότητα»

Λογική και σωστή κίνηση χαρακτήρισε, τέλος, το αίτημα της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο κ. Δένδιας.

«Ήταν λογική η κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης. Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται “σήμερα θα πάμε σε εκλογές, αύριο θα πάμε σε εκλογές” κλπ. Θα πάμε λοιπόν στη Βουλή να δούμε εάν η εθνική αντιπροσωπεία συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση -νομίζω ότι είναι αυτονόητο αλλά θα τεκμηριωθεί- και να κάνει μετά τη δουλειά της μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με σταθερότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.