​Τα σενάρια προώρων εκλογών πυροδοτούν και τις συζητήσεις για πολιτικές συνεργασίες ώστε να βρεθούν σημεία σύγκλισης και να αντιμετωπισθούν μεγάλα θέματα, όπως το χρέος αλλά και το παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.

Την ατζέντα των πολιτικών συνεργασιών και της εθνικής συνεννόησης για μεγάλα θέματα επιχειρεί να επιβάλλει ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά στις 9 Οκτωβρίου και τον Αλέξη Τσίπρα στις 7 Οκτωβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η πρώτη επίσημη συνάντηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνητικό αξιωματούχο, του Γιώργου Σταθάκη με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

«Ο κ. Σταθάκης ζήτησε να με δει και με μεγάλη μου χαρά θα τον ακούσω, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και είμαι σίγουρος ότι θα έρθει να μου πει σοβαρά πράγματα» δήλωσε ο κ. Δένδιας στον Βήμα FM.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρότεινε συμφωνία για εκλογές στο τέλος του 2015.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να απαντήσει προεκλογικά στο ερώτημα των μετεκλογικών συνεργασιών ώστε να ενισχύσει την εικόνα κυβερνησιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Πάνο Καμμένο.

Στη ΔΗΜΑΡ δυο ημέρες πριν το συνέδριο ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα του δεν θα δώσει θετική ψήφο την ώρα που βουλευτές όπως η Μαρία Ρεπούση έχουν μιλήσει ακόμη και για κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ΝΔ απαντούν με αιχμηρή γλώσσα στα όσα είπε ο Τζιτζικώστας για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Εκτιμώντας ότι παίζει προσωπικά παιχνίδια εις βάρος των συμφερόντων της χώρας ο γραμματέας τον κάλεσε να παραδώσει την κομματική του ταυτότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως εκφράζει την άποψη ότι δεν θα γίνουν εκλογές σύντομα και πως όταν γίνουν η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα γι' αυτό και απορρίπτει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου.