Στο νέο ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να επικεντρωθεί ο νέος έλεγχος της τρόϊκας, όσον αφορά στα θέματα δημόσιας διοίκησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στις 3 το μεσημέρι με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φέρονται αποφασισμένοι να πιέσουν για την εφαρμογή του από την αρχή του νέου χρόνου, δείχνοντας ενδεχομένως μεγαλύτερη κατανόηση για τα θέματα της κινητικότητας και των απολύσεων.

Η τρόικα επιζητά δέσμευση της κυβέρνησης ότι από τις αρχές του νέου χρόνου θα μειωθούν κατά 4,2% οι δημόσιε�� δαπάνες για τις αποδοχές του προσωπικού, ώστε να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση, 656 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει τη μείωση αυτή, χωρίς περικοπές μισθών, από:

- τις απολύσεις και αποχωρήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο,

- το δραστικό περιορισμό των προσλήψεων,

- τις ιδιωτικοποιήσεις

- νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και

- εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών, όπως κουπόνια διατροφής, κατασκηνωτικά επιδόματα, επιμορφωτικά ταξίδια και συνδικαλιστικές άδειες.

Καθοριστικό πάντως για την τρόϊκα είναι και το ζήτημα της διετούς δοκιμαστικής περιόδου των νε��προσλαμβανόμενων δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο ωστόσο διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ότι αποτελεί παράθυρο για άρση της μονιμότητας.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε αυξομειώσεις των αποδοχών στο Δημόσιο, με στόχο να δοθούν κίνητρα σε εργαζόμενους με υψηλή μόρφωση και δεξιότητες και αυξημένη παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, οι τροϊκανοί εμφανίζονται διατεθημένοι, αν εξασφαλίσουν την εξοικονόμηση των δαπανών που ζητούν, να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, για τις 7000 μνημονιακές απολύσεις που απομένουν ως το τέλος του χρόνου, και την εθελοντική κινητικότητα στην αυτοδιοίκηση, που λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.