​Τα περιουσιακά τους στοιχεία κλήθηκαν να δηλώσουν οι υποψήφιοι κοινοτικοί επίτροποι, ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι επίτροποι, όπως προβλέπει ο κώδικας συμπεριφοράς της Επιτροπής, πρέπει να δηλώνουν κάθε οικονομικό συμφέρον ή περιουσιακό στοιχείο που ενδέχεται να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η υποχρέωση εκτείνεται στα περιουσιακά στοιχεία του/ της συζύγου ή συντρόφου του/ της επιτρόπου.

Αν και οι σχετικοί κανόνες έγιναν πιο αυστηροί το 2011, ο κώδικας συμπεριφοράς της Επιτροπής δεν αποσαφηνίζει τι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων, ούτε υποδεικνύει πόσο λεπτομερώς θα πρέπει να δηλώνονται τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία

Ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένας από τους επτά επιτρόπους που δήλωσαν ακίνητη περιουσία, αλλά όχι μετοχές. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, κατέχει:

-το 50% ακινήτου συνολικής έκτασης 3.414 τετραγωνικών μέτρων στην Αμαλιάδα
-το 50% ακινήτου συνολικής έκτασης 1.260 τετραγωνικών μέτρων στην Αμαλιάδα
-η σύζυγός του κατέχει το 25% ακινήτου συνολικής έκτασης 2.895 τετραγωνικών μέτρων στη Εύβοια
-η σύζυγός του κατέχει το 50% ακινήτου συνολικής έκτασης 8.990 τετραγωνικών μέτρων στη Λευκάδα

Ακόμη, ο κ.Αβραμόπουλος δήλωσε πως η σύζυγός, Βίβιαν, του μετέχει σε εταιρεία κατέχοντας το 80% του κεφαλαίου του, με ονομαστική αξία 8.000 ευρώ, ενώ η μητέρα της κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό. Πρόκειται για εταιρεία πώλησης προϊόντων μέσω διαδικτύου, που ιδρύθηκε το 2010 και η κ. Αβραμοπούλου είναι η διευθύντρια και νόμιμη εκρόσωπός της. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 150.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2013.

Οι άλλοι έξι που δήλωσαν μόνο ακίνητη περιουσία είναι οι: Αλένκα Μπράτουσεκ, Μάρος Σέβκοβιτς, Πιερ Μοσκοβισί, Φιλ Χόγκαν, Κορίνα Κρέτου και Μάργκρετ Βεστάγκερ. Άλλοι έξι δεν δήλωσαν ούτε μετοχές, ούτε ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για τους Φεντερίκα Μογκερίνι, Φρανς Τίμερμανς, Σεσίλια Μάλστρομ, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Βέρα ��ιούροβα και Τίμπορ Νάβρακσικς.Οι υπόλοιποι δώδεκα επίτροποι δήλωσαν και μετοχές και ακίνητη περιουσία.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν σήμερα οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων στη νέα Κομισιόν υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι ακροάσεις θα ολοκληρωθούν στις Οκτωβρίου, ενώ για αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη η ακρόαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου που θα παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων και Δικαιοσύνης. Η διαδικασία των ακροάσεων δεν είναι εύκολη καθώς αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τους υποψηφίους της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ουγγαρίας.