Τη θετική αντιμετώπιση του Αντ. Σαμαρά από την Α. Μέρκελ, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Φρεντερίκ Λε Μετρ, να αναφέρεται αναλυτικά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, αναφέρεται στο blog του,

«Μετά τον Μανουέλ Βαλς, η Άγγελα Μέρκελ υποδέχεται τον Αντώνη Σαμαρά» φέρει ως τίτλο το άρθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στο Βερολίνο, την προηγουμένη της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά.

Συγκριτικά, μάλιστα, ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε περισσότερο πεπεισμένη για τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παρά για τις δυνατότητες της Γαλλίας να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις της!

Έχοντας την εμπειρία προηγούμενων συνεντεύξεων Τύπου, τις δύσκολες στιγμές που περνούσε η Ελλάδα κατά τις οποίες δημιουργείτο το αδιαχώρητο στην αίθουσα Τύπου, ο Γάλλος δημοσιογράφος εκτιμά ότι αυτήν τη φορά υπήρχε μια σαφής ένδειξη για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά την άποψη των Γερμανών συναδέλφων: «Εάν θέλαμε ένα σημάδι για το ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, τουλάχιστον στα μάτια των Γερμανών» γράφει, «μας το παρέχει ο αριθμός των θέσεων που έμειναν κενές κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι μισές από τις περίπου 100 θέσεις των δημοσιογράφων έμειναν άδειες, καμία σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο».

Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια «στα θετικά οικονομικά μηνύματα της Ελλάδας» που μετέφερε ο πρωθυπουργός: Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα από το 2013, ήτοι έναν χρόνο πριν από τις προβλέψεις, την επιστροφή στις αγορές από τον Απρίλιο, ήτοι δύο χρόνια νωρίτερα και το ότι θα μπορούσε να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.