​Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι σήμερα η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η πλειονότητα των γερμανικών μέσων στέκεται στις δηλώσεις Μέρκελ και στους επαίνους για την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια και αναδεικνύει την δήλωση της Άνγκελας Μέρκελ ότι τα «πρώτα τρυφερά βλαστάρια επιτυχίας είναι ορατά».

Η εφημερίδα Die Zeit πάλι σε δημοσίευμά της έχει τίτλο: «Η Μέρκελ επαινεί την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις», ωστόσο η Deutsche Welle κάνει λόγο για μια επίσκεψη χωρίς απτά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν δεσμεύτηκε για τίποτα και πως εκφράστηκε συγκρατημένα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Και τα αμερικανικά ΜΜΕ όμως ασχολούνται με την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, αναδεικνύοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί τα πόδια της, χωρίς να χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στην εκτίμηση του κ. Σαμαρά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από ότι προβλεπόταν αρχικά και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ενδεχομένως θα επιδιώξει πρόωρο τερματισμό της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από το ΔΝΤ».

Η Wall Street Journal πάλι γράφει ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ αναφέρεται και στην δήλωση της κ. Μέρκελ για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Τέλος αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν την ανταπόκριση του Associated Press, σύμφωνα με την οποία «ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται τρίτο διεθνές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται ένα ν��ο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα το δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια, πέραν του χρονοδιαγράμματος των δανειακών συμφωνιών».