​Προσπάθειες για να αποφευχθεί η υπερπληθώρα φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά εξαιτίας του νέου νόμου για τις μετεγγραφές πραγματοποιεί το υπουγείο Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι μετεγγραφή θα μπορεί πλέον να πάρει ο πρωτοετής φοιτητής μόνο αν έχει σπίτι στην πόλη που θέλει να πάει.

«Μέσα στην απόφαση που θα πάρω στις επόμενες μέρες θα υπάρχει διάταξη που θα ζητήσω από την Βουλή να την καλύψει νομοθετικά. Αυτή θα προβλέπει ότι ένας πρωτοετής φοιτητής θα μπορεί να μετεγγραφεί εκεί που είναι το σπίτι των γονιών του ή εκεί που είναι το σπίτι ενός από τα αδέλφια του που σπουδάζουν», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που οι γονείς μένουν σε πόλη χωρίς ακαδημαϊκό ίδρυμα, το αίτημα μετεγγραφής θα πραγματοποιείται για ιδρύματα εκτός από αυτά που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε παράλογο το σημερινό σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μπορεί να μένεις μαζί με τους γονείς σου στη Λάρισα, να περάσεις στην Ηγουμενίτσα και να θέλεις να πάρεις μετεγγραφή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Κέρκυρα και να την πάρεις. Το σημερινό σύστημα είναι παράλογο».

Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι γίνονται έντιμες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να βοηθηθούν τα φτωχά νοικοκυριά, όχι όμως σε βάρος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα για τις αιτήσεις των μετεγγραφών αναμένεται να ανοίξει στις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά το τέλος της διορίας που έχει δοθεί στους πρωτοετείς φοιτητές να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο. Δι��αίωμα μετεγγραφής έχουν τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες αλλά και όσοι πληρούν μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια.