Υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

«Θέλω να θυμήσω ότι το ζήτημα της σχέσης της Ελλάδας με το Ταμείο μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού μέρους του προγράμματος στήριξης το έχει ήδη θέσει η Ιρλανδία, διότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΔΝΤ βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Ευρωζώνης, όχι ως δανειστής επειδή διαθέτει κεφάλαια αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία.

«Η Ελλάδα έχει σημασία να ακολουθεί τις διαδικασίες και να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το ΔΝΤ σε πρώτη φάση, αλλά και από τρόικα-μηνμόνιο στη συνέχεια.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν θέλησε να απαντήσει με τεχνικές λεπτομέρειες σε σχετική ερώτηση, αλλά δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του Ταμείου.

Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ή τρίτο μνημόνιο. «Εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικα» ανέφερε.