​Για το ελληνικό χρέος, τις πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες, το μεταναστευτικό, τα Εθνικά θέματα, το χρέος αλλά και την επικείμενη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει στην κ. Μέρκελ με δική του πρωτοβουλία προσδοκώντας ότι θα στηριχθεί από αυτήν μιας και είναι ο πιο πιστός της σε όλη τη δυτική Ευρώπη», σχολίασε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης στον Ν.Χατζηνικολάου και τον Realfm, κάνοντας λόγο για «κατάντια». «Κατάντια είναι η κ. Μέρκελ να μας λέει πόσες θα είναι οι δόσεις για τα χρέη».πρόσθεσε .

Σύμφωνα με τον κ.Σκουρλέτη, ο ΣΥΡΙΖΑ «κινείται σε έναν άλλο δρόμο» για αυτό και στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε «εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για το θέμα των συμβάσεων και του χρέους».

«Έχουμε πει ότι θα αρχίσουμε να καταργούμε έναν έναν τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου. Δεν γίνεται αλλιώς. Κανείς σοβαρός δεν θέτει επίσημα ή ανεπίσημα, θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη. Ο δε Πρωθυπουργός, υπονομεύει τη χώρα. Δεν υπάρχει προηγούμενο, πρωθυπουργός, την ώρα που πάει να ορθοποδήσει το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί με έναν τέτοιο υπονομευτικό τρόπο. Πρόκειται για μεγάλο ολίσθημα. Ας ελπίζουμε ότι έχει μετανιώσει ο Πρωθυπουργός για αυτή του τη δήλωση. Δεν μπορεί το μοναδικό όπλο της Νέας Δημοκρατίας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πώς θα τρομοκρατήσει τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το πώς είναι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να καταργήσει το μνημόνιο ο κ.Σκουρλέτης εκτίμησε πως «θα πετύχουμε».«Έχουν πληθύνει οι φωνές που βλέπουν την ανάγκη να υπάρξει μια γερή στροφή στις ακολουθούμενες πολιτικές. Η Ευρώπη δεν θα θελήσει να αυτοκτονήσει», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την συνέντευξη του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουρ��ού εξωτερικών Ε.Βενιζέλου και την δήλωση του για κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών –συντηρητικών αν χρειαστεί, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως ο κ.Βενιζέλος δεν μπορεί να αποτελέσει συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ.Σκουρλέτης τόνισε πως το θέμα αυτό θα πρέπει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει συνολικά.«Η εικόνα που έχουμε δει στη Μεσόγειο που έχει γίνει ένας υγρός τάφος, είναι εικόνα ντροπής», σχολίασε, ενώ για τα Εθνικά θέματα υποστήριξε πως θα πρέπει να βρεθεί ένας ευέλικτος τρόπος, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει «να λειτουργήσει, υπέρ της συνεννόησης με τους γείτονες».

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό δεν θα πρέπει «να το συσχετίσουμε με τη συζήτηση του χρέους». «Είναι ένα αυτόνομο θέμα. Είναι ένα ιστορικό χρέος. Είναι απόλυτα λογικό να τεθεί αυτό το θέμα. Είναι νωπή υπόθεση ακόμα. Ζούνε ακόμα οι άνθρωποι που έζησαν αυτές τις εποχές», είπε και σχολίασε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου: «Ο εκλογικός νόμος πρέπει να καταχωρηθεί ως ένα σύστημα απλής αναλογικής. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια πάγια ρύθμιση. Να μπει στη συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος».